Zonnebrandcrème toch niet zo gezond als gedacht

Zonnebrandcrème
GettyImages

Zonnebrandcrème is absoluut nodig om de zomer door te komen zonder de kleur van een kreeft te krijgen. Daarnaast is het ook superbelangrijk om je te beschermen tegen de zon. Je wil natuurlijk niet huidkanker op je nek halen. Maar is die zonnebrandcrème wel zo gezond?

Je insmeren tijdens deze hete dagen is absoluut noodzakelijk. Je wil er waarschijnlijk niet uitzien als een tomaat én je wil huidkanker niet in de hand werken. Daarom smeert elke moeder haar kinderen van kleins af aan in met de nodige dosis zonnebrandcrème. Huidkankers die niet veroorzaakt zijn door een melanoom zijn in de afgelopen 20 jaar met 77 procent toegenomen in de Verenigde Staten. Daarom is het interessant om te onderzoeken wat er net aan de hand is.

Smeren is essentieel

Een teveel aan UV-straling ligt aan de basis van die verhoogde toename aan huidkankers. Een van de meest effectieve manieren om die kanker tegen te gaan is: smeren, smeren, smeren. Althans dat is toch wat altijd gezegd wordt. Wetenschappers vragen zich namelijk af of al die ingrediënten wel zo gezond zijn.

“Elke discussie over zonnebrand moet beginnen met het feit dat de crèmes wel degelijk beschermen tegen huidkanker”, vertelt Richard Weller, dermatoloog aan de universiteit van Edinburgh, aan BBC. Dat is ook de reden waarom in verschillende landen het risico op huidkanker daalt. Veel landen maken hun inwoners namelijk bewust over de gevaren van huidkanker.

Ondanks de verbeterde communicatie rondom bescherming tegen de zon, deden wetenschappers toch een semi verontrustende ontdekking. De formule van zonnebrandcrème moet verbeteren, zodat de ingrediënten veiliger worden. Want sommige bestanddelen in de crèmes kunnen zelfs je huid en je gezondheid schaden.

Schadelijke ingrediënten

Zonnebrand
GettyImages

Eerder dit jaar verwijderde de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), een van de grootste regulators ter wereld op vlak van zonnebrandcrème, 14 van de 16 chemicaliën van de GRASE (generally accepted as safe and effective) lijst. Dat is een lijst met ingrediënten die doorgaans gezien worden als veilig.

Voor een zonnebrandcrème kunnen twee verschillende UV-filters gebruikt worden. De meest gebruikte filter is een organische die het UV-licht absorbeert en omzet in veiligere straling. Niet-organische filters zoals titanium dioxide en zinkoxide, splinteren en reflecteren de UV-straling weg van de huid.

Er is al langer aangetoond dat organische filters geabsorbeerd worden door je huid en zo terechtkomen in je bloedbaan. Maar dat wil niet zeggen dat zonnebrandcrème gevaarlijk is. Toch wordt er onderzoek gedaan naar de bijwerkingen van verschillende stoffen.

Een van die stoffen is oxybenzon dat je ook kan terugvinden in het menselijk lichaam. Wetenschappers ontdekten door verschillende studies op muizen dat het een negatieve invloed kan hebben op het borstvoedingsproces van een vrouw. Mannen lopen het risico om 30 procent minder vruchtbaar te worden als ze een te hoge concentratie oxybenzon in hun lichaam hebben.

Bezorgdheid terecht?

Moeten we nu echt bezorgd zijn over de effecten van zonnebrandcrème? Tot er definitief bewijs is over de potentiële effecten die UV-filters met ons lichaam doen, is het niet nodig om in paniek te raken. Experten zijn het erover eens dat ons beschermen tegen de zon momenteel prioritair is.

De beste manier om dat te doen is door je te beschermen met kleding of schaduw en zeker door de middagzon te vermijden. Maar als je nu toch eigenwijs in die middagzon wil baden, denk er dan aan om je régelmatig in te smeren.

Gesponsorde artikelen