“Zonnepanelen voor iedereen!” Vlaamse regering wil energielening aan 1 % rente geven, om groen te gaan

“Zonnepanelen voor iedereen!” Vlaamse regering wil energielening aan 1 % rente geven, om groen te gaan

De Vlaamse regering zit met een gigantische uitdaging: tegen 2020 moet iets meer dan 10% van alle energie groen zijn. Maar nu zitten we aan zo’n 5%, het zal dus moeten verdubbelen. En de Turteltaks heeft groene stroom bovendien een slechte naam gegeven. Maar minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) vecht terug: hij wil energieleningen aan 1 % rente.

“Zonnepanelen voor iedereen!”, het is een beetje een slogan van een straatverkoper, maar zo moet Tommelein, de nieuwe minister van Energie in de Vlaamse regering, zich ook wat opstellen. De Oostendenaar wil absoluut dat die groene revolutie, waarbij we de inhaalbeweging naar 10 % hernieuwbare energie maken, van onderuit gebeurt. De overheid moet dus meedoen, maar nog veel liever ziet Tommelein de gezinnen het voortouw nemen.

Om dat te stimuleren gaat hij de interest op zogenaamde energieleningen halveren, van 2 naar 1 procent rente. De rekening is dan snel gemaakt: je leent ‘goedkoop’ geld om de panelen te leggen, en de investering verdient zichzelf heel snel terug.

Het idee komt eigenlijk van CD&V, met hun energiespecialist Robrecht Bothuyne, een Vlaams parlementslid. “De rentes staan nu historisch laag. De interestvoet van 2 procent voor de energielening is vastgelegd in andere tijden. Waarom die dan niet verlagen?”, zegt die in Het Laatste Nieuws.

Lenen aan 0 procent?

Tommelein gaat daar dus op in, en wil die rente halveren. De lening, die over 5 jaar loopt, is dan meteen erg interessant als belegging. En daarmee klopt de Vlaamse regering dan ruim de bank, want die leent op z’n scherpst aan 2,45 % rente.

Tommelein droomt van een massale investeringsgolf in zonnepanelen. “Daarbij bekijken we ook nog of we het maximumbedrag van de energielening kunnen optrekken, net als de termijn waarbinnen die terugbetaald moet worden.” Dat maximumbedrag is nu beperkt tot 10.000 euro en het moet ook na 5 jaar terugbetaald worden. Maar CD&V wil ook dat bedrag hoger, tot 50.000 euro en de looptijd mag verlengd naar 10 jaar.

En Bothuyne wil nog verder gaan: niet alleen kwetsbare groepen moeten kunnen lenen aan 0 procent, maar ook gemeente- en stadsbesturen, scholen, ziekenhuizen en zelfs KMO’s. Dat kan enkel omdat de rente vandaag extreem laag staat, tot bijna 0 procent. De Vlaamse overheid leent zelf bijzonder goedkoop, omdat ze een erg hoge kredietwaardigheid heeft. Als tussenpersoon kan die overheid erg goedkoop lenen en dan zelf leningen aan 0 procent geven.

Maar zonder risico is dat allemaal niet, het is nog niet duidelijk of Tommelein daar CD&V in gaat volgen. Maar dat er een golf aan promotie en steunmaatregelen voor zonnepanelen aankomt, is wel duidelijk.

Gesponsorde artikelen