Left Right
scrollTop top

Zoom lanceert maatregelen om cybersecurity te verbeteren


Zoom-gesprek
© Shutterstock

Het videochatprogramma Zoom kreeg heel wat kritiek op zijn privacybeleid. Zo konden hackers de videogesprekken gemakkelijk binnendringen en kwamen de gegevens van heel wat gebruikers op Chinese servers terecht. Daar komt nu verandering in met de invoer van enkele ingrijpende veiligheidsupdates.

Door de quarantainemaatregelen is Zoom een belangrijk deel geworden van ons leven. Naar schatting maken zo’n 300 miljoen mensen dagelijks gebruik van het programma voor online werkvergaderingen en privégesprekken. Toch kreeg het imago van Zoom een serieuze deuk door privacyproblemen.

Omdat het die zo snel mogelijk wilde aanpakken, riep de videochatservice de hulp in van Alex Stamos, de voormalige chef cybersecurity bij Facebook. Op zijn aanraden werden de volgende veiligheidsupdates aan het systeem toegevoegd.

Beveiligingspictogram

Deze functie moet de weg naar de beveiligingsinstellingen makkelijker maken. De gastheer van het gesprek krijgt met een druk op deze knop rechtstreeks toegang tot de instellingen van het videogesprek en kan die op elk moment wijzigen. De tijd van navigeren doorheen ingewikkelde menu’s lijkt daarmee voorgoed voorbij.

Gebruikers rapporteren

Met dit verlengstuk van het beveiligingspictogram, maakt Zoom het mogelijk om verdachte gebruikers te melden. Als je deze functie activeert, maakt het programma per direct een screenshot van de gebruiker en maakt het een kopie van zijn gedeelde gegevens. Vervolgens licht Zoom het account door op mogelijke overtredingen. Zoombombing, het binnendringen van videogesprekken en verspreiden van ongewenste boodschappen, moet hierdoor sterk afnemen.

Vergrendeling

Een ander punt van kritiek was het ontbreken van end-to-end encryptie. In mensentaal wil dat zeggen dat de videochat toegankelijk was voor iedereen, zelfs voor de mensen die daarvoor niet uitgenodigd waren. Door een stuk van het systeem te herschrijven, kunnen ongewenste indringers de videogesprekken niet langer bijwonen. Waterdicht is dat systeem niet, al is het voorlopig wel de betrouwbaarste optie.

Bovendien hoeven de Zoomgebruikers zich niet langer zorgen te maken over Chinese hackers. Ze kiezen voortaan zelf de datacenterregio waarvan zij gebruik willen maken.

Wachtkamer

Tot slot hebben hebben we de wachtkamerfunctie. Tot nu toe was die enkel beschikbaar voor betalende accounts maar voor mensen uit het onderwijs komt er nu een uitzondering. Met de wachtkamerfunctie krijgen gebruikers de mogelijkheid om het gesprek tijdelijk afsluiten voor andere gebruikers. Hierdoor wordt een videogesprek opeens een stuk overzichtelijker.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  61.636.609
 • Aantal
  doden
  1.442.572
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  570.829
 • Aantal
  doden
  16.339