Zoon Trump wist wel degelijk dat belastende informatie over Clinton van Kremlin kwam

Zoon Trump wist wel degelijk dat belastende informatie over Clinton van Kremlin kwam

Donald Trump jr., de zoon van de Amerikaanse president, wist wel degelijk dat de belastende informatie over Hillary Clinton die hem was beloofd, afkomstig was van het Kremlin. De meeting met de advocate die hem die zou geven, kwam er trouwens op verzoek van een goeie vriend van Putin, vastgoedmagnaat Aras Agalarov, de vader van de Russsische popster Emin Agalarov.

Trump Jr. zou per e-mail daarover op de hoogte zijn gebracht, schrijft The New York Times op basis van drie bronnen die de mail hebben gelezen.

De krant schreef deze week voor het eerst over de ontmoeting tussen Trump Jr. en een advocaat die belastende informatie over Clinton had aangeboden. Trump Jr. erkende toen in reactie op de berichtgeving dat hij de de advocaat inderdaad had gesproken en geïnteresseerd was in haar informatie.

Hoewel hij er gisteren niets over zei, schrijft The New York Times dat zoon Trump wel degelijk wist dat de Russische regering de bron was van de belastende informatie over Clinton.

Popster

De e-mail waarin dat stond werd volgens de krant verzonden door Rob Goldstone, een voormalige Britse tabloid-journalist die manager is van de Russische popster Emin Agalarov. Goldstone werd door pa Agalarov, die samen met Trump de Miss Universe-verkiezing in Moskou organiseerde, gevraagde een meeting op te zetten met de Russische advocate Natalia Veselnitskaya.

Aras Agalarov is een vastgoedmagnaat die erg close is met Vladimir Putin.

De bijeenkomst vond op 9 juni 2016 plaats in de Trump Tower in New York, en zou de eerste particuliere ontmoeting zijn geweest tussen Russische afgevaardigden en personen die nauwe banden onderhouden met Trump. Naast Donald Trump Jr. en Trumps schoonzoon Jared Kushner was ook Trumps toenmalig campagneleider Paul Manafort aanwezig.

Kushner

In een verklaring spreekt Trumps zoon over “een kort kennismakingsgesprek dat voornamelijk ging over de adoptie van Russische kinderen door Amerikanen, een samenwerkingsverband dat door de Russische regering werd beëindigd.” Of ook de verkiezingscampagne ter sprake kwam is niet bekend.

Het is de eerste keer dat Donald Trump Jr. een gesprek met een Russische afgevaardigde heeft bevestigd. De schoonzoon van Donald Trump, Jared Kushner, ligt daarentegen al geruime tijd onder vuur in het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de verkiezingen.

Zo zou hij in december 2016 onder meer een geheim communicatiekanaal met de Russen hebben willen opzetten. Tijdens de verkiezingscampagne onderhield hij contact met de Russische ambassadeur Sergei Kisljak.

Onderzoek

Volgens The New York Times willen het ministerie van Justitie en leden van een speciale onderzoekscommissie van het congres de e-mail waarschijnlijk inzien. Het ministerie en de commissie onderzoeken of het campagneteam van Trump banden had met Rusland.

De vice-voorzitter van de Senaatscommissie voor inlichtingen Mark Warner zei bij CBS News dat hij Trump Jr. wil horen over zijn gesprek met de advocaat. De Democraat spreekt van “een patroon van vergeten ontmoetingen met Russen”.

Het Witte Huis noemt de ontmoeting niet ongepast. “Er is niets raars aan”, zei een woordvoerder maandag.

“Niet ongepast”

Volgens het Witte Huis was het een kort gesprek en was er “absoluut geen sprake” van een vervolgafspraak. “Het enige ongepaste aan de ontmoeting is in mijn ogen dat informatie daarover gelekt is”, aldus woordvoerder Sarah Sanders. Volgens haar is het routine dat tijdens politieke campagnes mensen bellen die informatie aanbieden aan presidentskandidaten.

Trump Jr. heeft inmiddels een advocaat ingeschakeld die hem gaat bijstaan bij de onderzoeken van de Senaatscommissie naar zijn mogelijke contacten met het Kremlin.

Of de nieuwe advocaat, de New Yorker Alan Futerfas, Trump Jr. ook tips heeft gegeven over het toegeven van de ontmoeting met de Russische advocaat is niet duidelijk. Futerfas liet hier niets over kwijt.

Trumps zoon wil zelf graag meewerken aan het onderzoek. Zo tweette hij: “Met alle liefde wil ik samenwerken met de commissie en alles vertellen wat ik weet”.

Gesponsorde artikelen