Zorgt Sony er voor dat je op je PS5 ook je oudere spellen kan spelen? Backwards compatibility staat in patent

Zorgt Sony er voor dat je op je PS5 ook je oudere spellen kan spelen? Backwards compatibility staat in patent

Je PlayStation 4-spellen spelen op je PlayStation 5, het lijkt een verre droom. Toch wijzen de patenten die Sony uitgaf erop dat backwards compatibility eraan komt. 

Hoe veel consoles heb jij liggen? Als jij al lang fan bent van PlayStation, dan ligt je PS3 op dit moment waarschijnlijk stof te vergaren sinds je de PS4 in huis haalde. Zonder backwards compatibility, de mogelijkheid om oude spelletjes te spelen op je nieuwe console, is die oude PlayStation 3-games bovenhalen gewoon lastig.

Wanneer komt de PlayStation 5?

Backwards compatibility

Dat was één van de grootste commentaren op de PlayStation 4. Nu zijn we al enkele jaren verder en eigenlijk is het grootste stuk van die kritiek gaan liggen. Grotendeels omdat de beeldkwaliteit van PlayStation 4-games zo superieur is aan die op PlayStation 3 dat je die oude games sowieso niet wil spelen op PS4. Maar de kwaliteitssprong van PlayStation 4 naar PlayStation 5 is veel kleiner. Die PlayStation 4-spellen laten liggen, voelt dus een beetje triest aan. Dat hebben ze zich blijkbaar ook bij Sony bedacht.

PlayStation heeft ook crossplay geintroduceerd!

Sony registreerde namelijk een patent twee jaar geleden en heeft dat nu geupdatet in oktober. Voor wie een beetje patenten kan lezen, lijkt het erop dat ze backwards compatibility willen installeren voor PlayStation 4, maar ook PlayStation 3, PlayStation 2 en PlayStation One games. Het patent heet ‘remastering by emulation’.

Online abonnement?

Sowieso ziet het ernaar uit dat echt fysieke games zeer snel verbannen zullen worden naar het land van de fabeldieren. Het zou best kunnen dat de PlayStation 5 de eerste console is die je alle games uit de PlayStation Store laat downloaden. Dat wil zeggen dat er een veel grotere hard-drive en extra cloudopslag op de PlayStation 5 zal zijn, maar dat maakt van backwards compatibility ook relatief kinderspel.

De 10 beste games die je alleen op PlayStation 4 kan spelen.

Natuurlijk zou het business-gewijs niet interessant zijn voor Sony om spelers toe te laten om oude spellen te spelen. Maar er zou ook een alternatief model kunnen ontstaan: zo kan Sony bijvoorbeeld hoger abonnementsgeld vragen voor wie PS4-spelletjes wil spelen op PS5. De mogelijkheden liggen dus open. Daarnaast kondigde Sony onlangs zelfs nog aan dat ze de PlayStation One opnieuw zullen gaan uitbrengen.

Welke PlayStation 4-spelletjes wil jij zeker blijven spelen op PS5?

iStock