Zorgwekkende ontdekking: één dorpje in de Stille Oceaan heeft zeker 15.000 dode dolfijnen op z’n geweten

Zorgwekkende ontdekking: één dorpje in de Stille Oceaan heeft zeker 15.000 dode dolfijnen op z’n geweten

We kennen het Japanse stadje Taiji van de jaarlijkse jacht op dolfijnen en van de documentaire ‘The Cove’. Maar het is niet de enige plaats waar deze gruwelijke praktijken gebeuren. Op de Salomonseilanden wordt al jaren op dolfijnen gejaagd. Eén dorpje zou zo sinds 1976 al meer dan 15.000 dolfijnen gedood hebben.

Het grootste verschil met Taiji lag aanvankelijk in het feit dat de bewoners de dolfijnen niet voor commerciële doeleinden vingen. Ze waren vooral uit op de tanden, waarmee ze kettingen maakten. Vaak werden die kettingen met dolfijnentanden als een soort bruidschat geschonken. Maar tegenwoordig duiken de tanden ook steeds vaker op in de hoofdstad van de Salomonseilanden, waar hun prijs op de markt in tien jaar tijd vervijfvoudigd is. Ook het vlees van de dolfijnen wordt verkocht.

Jagers gebruiken kano’s om ver uit te varen en de dolfijnen te omsingelen. Onderzoekers hebben gegevens over de jacht bestudeerd en met de lokale bevolking gesproken. Daaruit maakten ze op dat in één dorpje tussen 1976 en 2013 zeker 15.000 dolfijnen gedood zijn. Hun verslag staat deze week te lezen in Royal Society Open Science. De onderzoekers maken zich vooral zorgen over het feit dat het fenomeen steeds commerciëler wordt en op die manier niet langer op een duurzame manier aan jacht wordt gedaan.

Erger dan Taiji

Het bewuste dorpje heet Fanalei. In 2010 legden ze de dolfijnenjacht nochtans zelf aan banden, dankzij een akkoord met een internationale organisatie die hen een financiële vergoeding schonk. Maar in 2013 is het akkoord gebroken en is de jacht herbegonnen. Toen de lokale pers over honderden dode dolfijnen begon te berichten, lieten onderzoekers hun oog vallen op Fanalei. Ze stuurden een team naar het dorp om er de schaal van de jacht op te meten.

Hun bevindingen zijn dus zorgwekkend. In de eerste drie maanden van 2013 hebben de bewoners van het dorp zeker 1.674 dolfijnen gedood. De slachtoffers zijn vooral gevlekte dolfijnen, gevolgd door langsnuitdolfijnen en tuimelaars. Dus in die drie maanden hebben ze in Fanalei meer dolfijnen gedood dan in Taiji in een heel seizoen. Het risico is dus groot dat de dolfijnenpopulatie in de regio binnenkort uitgeput geraakt. De Internationale Walviscommissie regelt de jacht op walvissen, maar niet op kleinere dieren, zoals dolfijnen.

Grootschalig probleem

Niet alleen rond de Salomonseilanden of Taiji moeten dolfijnen steeds vaker vissers vrezen, in de hele wereld merken de onderzoekers op dat er toenemende jacht op dolfijnen bestaat. Vaak richten vissers zich op dolfijnen als alternatief voor andere prooien die niet langer in voorraad zijn. Dolfijnen waren voorts al vaak het slachtoffer van bijvangst, waardoor ze onbedoeld toch in de netten van vissers verstrikt geraken. “Voor ons zijn de Salomonseilanden een waarschuwing voor iets wat een belangrijk patroon in ontwikkelingslanden kan worden”, besluiten de onderzoekers.

(Bron: Washington Post)

Gesponsorde artikelen