Zot of geniaal? Londen denkt aan 12 kilometer lang drijvend fietspad over de Thames

Zot of geniaal? Londen denkt aan 12 kilometer lang drijvend fietspad over de Thames

Fietsen in Londen doe je op risico voor eigen leven. Burgemeester Boris Johnson had al laten verstaan miljoenen te willen investeren in fietspaden die los staan van de rijweg. En nu komt een consortium met een heel bijzonder plan om een fietspad over de lengte van de Thames door het centrum van de Britse hoofdstad aan te leggen.

Ambitieus is het plan zeker, maar is het ook realistisch? De bedenkers doopten het project de ‘Thames Deckway’. Het fietspad zou op de beroemde rivier drijven, over een afstand van pakweg 12 kilometer. Zo zou je ongeveer het hele centrum van Londen veilig met de fiets kunnen doorkruisen. Natuurlijk hangt er een zwaar prijskaartje aan zo’n fietspad, en dat moet worden doorgerekend aan de fietsers in de hoofdstad. Om toegang te krijgen zal je een ticket moeten kopen dat dan 1,5 pond gaat kosten, net geen 2 euro.

Drijven op het water

Het fietspad moet drijven, dan kan het gemoedelijk meebewegen met de getijden van de Thames. Het pad zou aan de zuidkant van de rivier liggen, waar dan ook verschillende toegangspunten en uitritten zouden worden aangelegd. Een woordvoerder van het consortium verdedigt het idee met het feit dat de Thames tot nu toe altijd over het hoofd wordt gezien in Londens pendelproblemen. “Er is een beetje verbeelding nodig om dit op te lossen.”

De verlichting van het fietspad zou door volledig groene energie gegenereerd worden. Zonnepanelen en windenergie moeten daarvoor zorgen. Maar is fietsen op de rivier dan wel honderd procent veilig? Volgens de initiatiefnemers zal de sterkte van de stroming en het wisselende weer goed in de gaten worden gehouden. Van zodra de stad het licht op groen zou zetten en er voldoende investeerders worden gevonden, kan het eerste deel van de Thames Deckway al na twee jaar opengesteld worden.

Fietspad boven spoorweg

Londen gaat zeker iets ondernemen voor de veiligheid van de fietsers, maar waarschijnlijk is de kans klein dat de stad voor dit ludieke idee zal gaan. Een beetje spijtig misschien, want het zou een heerlijk project voor een hypermoderne stad als Londen zijn. De prijs ligt echter veel te hoog in vergelijking met andere plannen. Zo dacht men ook al aan een fietspad boven de spoorwegen: SkyCycle (zie tweet links). Of gewoon een soort snelweg voor fietsers, los van de rijbaan. Maar die zogezegd veilige fietspaden hebben vorig jaar toch ook nog levens gekost.

Gesponsorde artikelen