Zoveel betaalde Facebook vorig jaar om Mark Zuckerberg te beschermen

Zoveel betaalde Facebook vorig jaar om Mark Zuckerberg te beschermen

Mark Zuckerberg is één van de bekendste koppen in de technologiewereld, en dat gaat gepaard met een flink prijskaartje om hem te beschermen. Facebook zou vorig jaar zo’n 7,3 miljoen dollar hebben betaald om z’n CEO te beveiligen. Dat bedrag was het dubbele van het jaar voordien.

Toen Mark Zuckerberg deze week uitleg kwam geven tijdens een hoorzitting voor de Amerikaanse senaat, mag je erop rekenen dat het Facebook aardig wat geld kostte om hem daar te krijgen. Hij mag er in zijn casual kleren dan wel heel gewoon uitzien, door z’n status komt er wel wat bij kijken om hem te beveiligen. In 2015 en 2016 kostte dat aan Facebook tussen 4 en 5 miljoen dollar. Vorig jaar brak alle records met liefst 7,3 miljoen beveiligingskosten.

“Belangrijk voor Facebook”

Dat had onder andere te maken met zijn missie om in 2017 elke Amerikaanse staat te bezoeken. Daar komen dan ook nog eens reiskosten bij kijken. Facebook gaf meer dan 1,5 miljoen dollar uit aan de privéjet van Zuckerberg. Daar staat wel tegenover dat Zuckerberg maar één symbolische dollar loon kreeg van Facebook. Al die kosten zijn officieel ‘compensaties’, wat betekent dat Zuckerberg in 2017 liefst 8,8 miljoen dollar aan compensaties heeft ingediend.

“Al deze maatregelen zijn nodig voor het bedrijf, aangezien Mark Zuckerberg belangrijk is voor Facebook en we geloven dat de onkosten noodzakelijk zijn”, staat te lezen in een verklaring bij de cijfers. Facebook maakte ze bekend in aanloop naar de jaarlijkse vergadering van de aandeelhouders. Onder bescherming verstaan we natuurlijk niet alleen de verplaatsingen van Zuckerberg, ook de beveiliging van zijn huis wordt door Facebook betaald.

Hoewel hij momenteel meer dan ooit één van de meest besproken figuren in de VS is, ziet het er toch naar uit dat Zuckerberg volgend jaar een lagere onkostennota zal mogen indienen. Zijn jaarlijkse uitdaging dit jaar bestaat niet uit een tour door de VS, maar hij wil gaan werken en Facebook na de schandalen proberen te herstellen. Daar is hij duidelijk nog lang niet klaar mee …

Gesponsorde artikelen