Zoveel kost het om een heel jaar lang je smartphone op te laden

Zoveel kost het om een heel jaar lang je smartphone op te laden

Alsof een smartphone nog niet duur genoeg is, moet je dat toestel ook nog eens twee keer per dag opladen. Maar wat kost al dat opladen op een jaar? Wij zochten het voor je uit!

Word je ook hysterisch als je batterij weer eens plat is? Hebben je vrienden ook altijd commentaar wanneer je vraagt of je je gsm even mag opladen? We gaan er altijd vanuit dat het opladen van je gsm veel elektriciteit verbruikt. Maar hoeveel kost zo’n oplaadbeurt precies?

Per oplaadbeurt

Natuurlijk hangt veel af van het type gsm en de energieleverancier. Een Nokia 3310 zal uiteraard op jaarbasis minder energie verbruiken dan bijvoorbeeld een Huawei.

De gemiddelde prijs voor stroom in België is 27 cent per kilowattuur. Net als NSMBL, een online vrouwenmagazine, nemen wij voor de berekening een iPhone 6. Deze smartphone heeft een lader van 5 watt en een oplaadbeurt duurt gemiddeld 1,7 uur. Je telefoon opladen verbruikt dus 8,5 watt, wat neerkomt op een bedrag van 0,230 cent of 0,00230 euro per charge.

Per jaar

Stel dat je je smartphone één keer per dag moet opladen, dan komt dat neer op 84 cent of 0,84 euro per jaar. Oké, we geven het toe: één charge per dag is een beetje optimistisch. Maar zelfs met twee oplaadbeurten per dag valt de kostprijs mee. Je zou dan 1,68 euro per jaar spenderen aan het opladen van je telefoon.

Volgende keer dat je vrienden of ouders klagen over het elektriciteitsverbruik, kan je hen dus gerust deze cijfers voorleggen.

iStock

Gesponsorde artikelen