Zoveelste steekpartij in Londen: opnieuw terrorisme in het spel

epa

In Londen raakten gisteren drie mensen gewond bij een steekincident. Nu raakt bekend dat de dader eerder in de gevangenis zat wegens terrorisme. De verdachte werd gevolgd door de politie en droeg een nepbommengordel. De mesaanval wordt dan ook beschouwd als terrorisme. De politie heeft de dader doodgeschoten. Londen heeft al twee jaar te maken met terroristische mesaanvallen. Ook in Gent vond gisteren een steekincident plaats, waarbij de daderes werd beschoten door de politie. In Gent zouden er voorlopig geen aanwijzingen van terrorisme zijn.

In Londen heeft de politie gisteren een man doodgeschoten die drie mensen had neergestoken in de Londense wijk Streatham. De autoriteiten beschouwen de mesaanval als terrorisme. Nu blijkt dat de politie onmiddellijk heeft kunnen ingrijpen, omdat ze de verdachte aan het volgen waren in het kader van een antiterreuroperatie.

Dader pas uit cel wegens terreur

epa

Zo had de 20-jarige verdachte pas de gevangenis verlaten. Twee jaar geleden kreeg hij nog een celstraf wegens het verspreiden van terroristische propaganda. Ook verzamelde hij informatie die gebruikt kan worden om aanslagen te plegen. Dat meldt onder meer de Britse krant The Guardian.

De autoriteiten bevestigen dat er drie mensen verwond werden. Eén van hen verkeerde een hele tijd in kritieke toestand, maar zou ondertussen buiten levensgevaar zijn. Een andere gewonde werd geraakt door rondvliegend glas. Er kwamen een tiental ziekenwagens, veel gewapende politieagenten en helikopters ter plaatse. Het schietincident vond plaats in de Londense wijk Streatham, zo’n tien 10 kilometer van het centrum van de Britse hoofdstad.

Plaag van mesaanvallen

epa

Londen kampt al twee jaar met mesaanvallen op straat. De vorige steekpartij vond plaats in november. Daarbij werden vijf mensen aangevallen op de London Bridge. Ook toen droeg de dader een nepbommengordel. Bij die aanval kwamen twee mensen om. Bovendien werd de dader doodgeschoten door de politie. Ook die dader werd eerder al veroordeeld voor “aan terreur gerelateerde misdrijven”.

Steekpartij in Gent

Ook in Gent heeft een vrouwelijke messentrekker gisteren toegeslaan. Dat gebeurde op twee verschillende momenten en locaties in een rustige wijk in de deelgemeente Mariakerke. De vrouwelijke dader werd neergeschoten door de politie. Drie mensen werd neergestoken, maar niemand raakte dodelijk verwond.

Er zouden geen aanwijzingen van terrorisme zijn. Toch zou de vrouw zoveel mogelijk slachtoffers hebben willen maken. Wat haar motivatie was en of ze toerekeningsvatbaar is, is nog niet bekend. Dat melden onder andere de kranten van Mediahuis. Ook over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekend. De politie schoot de vrouw in de hand en overmeesterde haar daarna.

Gesponsorde artikelen