Zowel ruzie binnen Front National als familie Le Pen? Radicale Marion, nichtje Marine, stapt uit partij

Zowel ruzie binnen Front National als familie Le Pen? Radicale Marion, nichtje Marine, stapt uit partij

Marion Le Pen, het populaire nichtje van verslagen Front National-presidentskandidate Marine Le Pen, stapt uit de politiek. Naar eigen zeggen om zich te focussen op haar dochtertje en een carrière in de bedrijfswereld. Maar volgens velen zou de 27-jarige Marion, die door grootvader Jean-Marie gelanceerd werd, hevige ruzie hebben met Marine. Marion leunt ook op ideologisch vlak eerder aan bij de harde leer van Jean-Marie, die woedend is over haar plotse vertrek. Bovendien werd bompa Le Pen enkele jaren geleden zelf door Marine, zijn eigen dochter, uit het Front National gezet. Waar rook is, is vuur?

Front National-parlementslid Marion Maréchal-Le Pen, het populaire nichtje van de verslagen presidentskandidate Marine Le Pen en kleindochter van partijstichter Jean-Marie Le pen, stapt uit de politiek. Dat meldden de Franse kranten Le Parisien en Le Figaro gisteren al. Vandaag bevestigt Marion Le Pen dat ook via Twitter.

De 27-jarige radicaal-rechtse zegt dat ze vooral meer tijd wil doorbrengen met haar tweejarig dochtertje, “dat ze de voorbije jaren erg heeft moeten missen”. Ondertussen is ze ook gescheiden van haar man Matthieu Decosse. Ze had eerder al laten weten dat ze niet haar hele leven aan de politiek wilde wijden. “Ik hou van de bedrijfswereld”, klinkt het ook. “Ik heb die altijd verdedigd en ik wel er graag aan de slag gaan”. Ook trekt Marion Le Pen zich terug als raadslid in de Zuid-Franse regio Provence-Alpes-Côte d’Azur, en zal ze zich niet kandidaat stellen voor de Franse parlementsverkiezingen op 11 en 18 juni. Kopstuk Marine Le Pen liet via Twitter weten dat ze de beslissing van haar nichtje “als politiek leider betreurt, maar als moeder begrijpt”.

Ideologisch conflict

Mooie woorden, maar volgens velen zou er ruzie geweest zijn tussen Marine en haar nichtje, en zet Marion een stap opzij om verdere conflicten te vermijden. Zo zei Marine Le Pen in interviews dat ze haar nichtje in geen enkel geval in de regering zou opnemen omdat ze daar nog “te onervaren” voor zou zijn. Van je tante moet je het hebben. Voor de camera reageerde Marion Le Pen zakelijk en begripvol op die uitspraken, maar achter gesloten deur klonk allicht een heel ander geluid.

Op ideologisch vlak is er dan ook een redelijke afstand tussen tante en nichtje. Marion is namelijk nog conservatiever dan presidentskandidate Marine. Ze is radicaal anti-islamitisch, streng katholiek en zelfs homofoob. Daardoor is ze het troetelkind van hardcore FN-militanten. Met uitspraken als “Migratie is een kans, zegt Macron. De slachtoffers van de Bataclan zijn er vet mee” en “We moeten kiezen tussen Assad en de Islamisten (IS, red.) in Syrië” veroorzaakte Marion Le Pen, net als haar grootvader, ophef bij heel wat Fransen.

Een aardje naar grootvaartje

Het is trouwens opa Jean-Marie die Marion overtuigde om in de politiek te gaan. Eerst wilde ze niet omdat ze nog examens moest afleggen. “Maar dan is ze verkozen én studeerde ze met glans af. Ik ben heel trots op haar”, zei Jean-Mare Le Pen enkele maanden geleden nog. Misschien maakte hij die move destijds wel om zijn gematigde dochter, waar hij niet zo trots op is, de mond te snoeren? Marion Le Pen werd in juni 2012 op 22-jarige leeftijd in de Nationale Vergadering gekozen als jongste Franse parlementariër ooit.

“Mijn vertrek is geen breuk en geen provocatie”, verzekert Marion Le Pen in haar tweet, maar daar moet ‘den bompa’ niets van weten. “Als er geen gegronde reden is voor deze beslissing, dan is dit niet minder dan desertie”, zegt Jean-Marie Le Pen nu in de krant Le Figaro. “Ik heb ook nederlagen gekend. Bij een presidentsverkiezing heb ik ooit zelfs maar 0,74 procent van de stemmen gehaald, maar ik ben altijd blijven vechten. Ik hoop dat Marion beseft dat dit vreselijke gevolgen kan hebben, want zij stapt als één van de populairste boegbeelden van de beweging in volle parlementsverkiezingen uit de race.”

‘Gematigde’ Marine

Het is vrij duidelijk: Jean-Marie Le Pen vreest voor een gematigder Front National. Zo is zijn dochter Marine veel milder in haar discours en in haar programmapunten. Ze neemt een vrijzinnige positie in op vlak van homoseksualiteit en abortus. Bovendien heeft ze haar vader, Jean-Marie Le Pen, uit de partij gezet na zijn zoveelste omstreden uitspraak over de Holocaust. Ze wou haar vader zelfs het statuut van erevoorzitter afnemen, maar een rechter besliste dat Jean-Marie Le Pen erevoorzitter blijft, al is hij definitief zijn statuut als FN-militant kwijt.

“Dat was het moeilijkste moment in mijn leven, na mijn bevalling”, getuigde Marine Le Pen onlangs in het televisieprogramma Une Ambition Intime. “Nooit had ik me kunnen voorstellen dat er een dag zou komen waarop ik zou beslissen om mijn vader, tevens oprichter van het FN, uit de partij te zetten. Als je me dat enkele maanden ervoor had verteld, had ik je gek verklaard. Maar ik ben woest op hem dat hij ons tot die beslissing gedwongen heeft.”

Marine Le Pen wilde af van het antisemitische imago dat rond het Front National hing en ging banden aan met de joodse gemeenschap in Frankrijk. Wel is ze sceptisch over religieuze symbolen zoals keppeltjes in de publieke ruimte. Zoals te verwachten, wil ze ook radicale maatregelen opleggen tegen islamitische klederdracht. Zo opperde ze tijdens haar verkiezingscampagne om de boerka, de hidjab en de niqab te verbieden in het openbaar.

Partij met twee kampen

Ook droomde ze van een frexit, een vertrek van Frankrijk uit de EU en de herinvoering van de Franse frank. Dat werd haar nochtans afgeraden door de meeste kopstukken van het Front National, waaronder ook haar nicht Marion, omdat een frexit weinig draagvlak zou hebben bij de kiezer. Vele FN’ers steken de grote nederlaag van Marine Le Pen dan ook op haar eurosceptische houding.

FN-vicevoorzitter Florian Philippot kondigde zondagavond na de nederlaag van Marie Le Pen aan dat de partij van naam zou veranderen. Er is al jaren sprake van om het Front te hernoemen omdat de partij voor veel Fransen nog steeds synoniem is voor de Holocaust-uitspraken van Jean-Marie Le Pen, antisemitisme en collaboratie. Maar in het verleden stootten die voorstellen steeds op forse tegenwind bij de radicalere vleugel van de partij, waar Marion Le Pen allicht ook toe behoort. Misschien dwong tante Marine achter de schermen Marion wel om op te stappen?

De tweet waarin Marion Le Pen bevestigt dat ze de politiek (tijdelijk) verlaat:

Gesponsorde artikelen