Zuckerberg door het slijk op tv: zegt nu toch sorry tegen Facebook-gebruikers

Zuckerberg door het slijk op tv: zegt nu toch sorry tegen Facebook-gebruikers

Tot nu toe had Mark Zuckerberg wel toegegeven dat Facebook fouten had gemaakt in de affaire rond Cambridge Analytica, maar excuses had hij nog niet aangeboden. In een interview met CNN heeft hij dat nu wel gedaan. “Dit was een grote schending van vertrouwen en het spijt me dat het is gebeurd”, zei Zuckerberg.

Zowel de autoriteiten in Amerika als in Europa willen Zuckerberg aan de tand voelen over de manier waarop Facebook is omgegaan met de zaak-Cambridge Analytica. Dat data-analysebedrijf maakte in 2014 de gegevens van 50 miljoen Facebook-gebruikers buit en zette die vervolgens in om politieke campagnes zoals de presidentsverkiezingen in de VS te beïnvloeden.

Facebook zou geweten hebben van de ‘diefstal’ van de gegevens en de vraag is nu of het bedrijf willens en wetens de andere kant uit heeft gekeken. Zuckerberg zegt nu dat hij bereid is om te getuigen in een hoorzitting van het Amerikaanse Congres over de zaak.

Zuckerberg zei tegen CNN ook dat hij openstaat voor strengere regels rond de verspreiding en bescherming van persoonlijke gegevens van gebruikers van social media. Hij wil daar met de autoriteiten over spreken: “De vraag is niet óf er extra regels moeten komen, maar welke.”

Regels aanpassen

De topman kondigde aan dat Facebook ook zelf de regels gaat aanpassen, waardoor het lastiger wordt om op grote schaal data van gebruikers te misbruiken.

Een paar uur eerder had Zuckerberg al erkend dat Facebook fouten heeft gemaakt bij de affaire rond het Britse databedrijf CambridgeAnalytica. Hij gaf in een bericht op Facebook toe dat het vertrouwen van gebruikers is geschonden en kondigde maatregelen aan.

Deze week werd bekend dat Cambridge Analytica de gegevens van zo’n 50 miljoen Facebookprofielen had buitgemaakt en gebruikt voor politieke campagnes. Het schandaal leidde tot grote ophef onder gebruikers, maar Zuckerberg wachtte tot vandaag met een reactie.

Waar zat Zuck?

De afgelopen dagen vroegen beleggers en politici zich af waarom topman Zuckerberg niets van zich liet horen. Hij liet zich niet in het openbaar zien en was ook afwezig op bijeenkomsten van Facebook-personeel. In een verklaring liet het bedrijf weten dat de oprichter “dag en nacht bezig was om alle feiten boven tafel te krijgen”.

Zuckerberg zegt nu dat hij alle kritiek serieus neemt en er alles aan zal doen om de gebruikers van het netwerk te beschermen. “Wij hebben de verantwoordelijkheid om jullie gegevens te beschermen en als ons dat niet lukt, dan verdienen we het niet om voor jullie te werken.”

Het onderzoek dat de topman wil laten doen, zal zich richten op apps die tot 2014 toegang hadden tot grote hoeveelheden data. In dat jaar voerde Facebook enkele grote veranderingen door om de gegevens van gebruikers beter te beschermen. “Door deze ervaring leren we hoe we de beveiliging verder kunnen verbeteren”, schrijft Zuckerberg.

Gesponsorde artikelen