Zuckerberg hekelt “heksenjacht” tegen Facebook: “Gecoördineerde actie om ons te schaden”

Facebook blijft nog even in het oog van de storm hangen. Gisteren publiceerden zeventien nieuwsorganisaties de interne documenten, die eerder deze maand door klokkenluidster Frances Haugen werden gelekt. De documenten bevatten bewijs dat Facebook winstbejag boven veiligheid van de gebruikers stelt. Het techbedrijf spreekt van een ‘heksenjacht’.

De Facebook Papers is een gecoördineerde actie, waarbij selectief gelekte documenten worden gepubliceerd met als doel de reputatie van Facebook te schaden”, zegt CEO Mark Zuckerberg in een reactie. Dat Facebook zelf een enorm aandeel heeft in de hoeveelheid half nieuwe, fake nieuws en desinformatie online vergeet hij even.

Kwartaalcijfers

Zuckerberg deed deze uitspraken tijdens de conference call waarin het bedrijf haar cijfers voor het derde kwartaal bekend maakte. Facebook kan ondertussen wereldwijd 3,58 miljard mensen tot haar gebruikers rekenen, 12 procent meer dan vorig jaar. De omzet in het derde kwartaal nam toe met 35 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Zuck ziet toekomstige investeringen als de oplossing om het bedrijf financieel verder te verrijken. Toch was het vooral zijn reactie op de Facebook Papers die zal bijblijven.

“Ik geloof oprecht dat grote bedrijven onder de loep moeten worden genomen, en ik leef liever in een maatschappij waarin dit kan. Toch ziet hij zelf de Facebook Papers niet als “kritiek op de werking”, eerder als een gecontroleerde aanval om zijn bedrijf te schaden.

De Facebook-CEO ging ook in tegen de stelling dat sociale media de motor zijn van toenemende polarisatie in de samenleving. Volgens hem was die tendens al aan de gang voor er van sociale media sprake was.

Klokkenluidster

De Facebook Papers is de naam voor de gelekte documenten, die maandag door onder meer The New York Times, The Washington Post en CNN werden gepubliceerd. De interne documenten werden eerder deze maand door klokkenluidster Frances Haugen, voormalig medewerkster van Facebook, aan de beurswaakhond SEC en het Amerikaanse Congres bezorgd. De documenten leveren onder meer bewijs dat eigen winstbejag primeert boven de veiligheid van gebruikers van de platformen.

Facebook-toplui kwamen blijkbaar tussenbeide toen bepaalde berichten van beroemdheden en politici zouden worden verwijderd wegens haatdragend, aanstootgevend of fake news. De ultrarechtse website Breitbart zou carte blanche hebben gekregen, en ook bij de bestorming van het Capitool konden bepaalde Facebookgroepen hun gangetje gaan.

(evb)

Meer
Lees meer...