Zuid-Afrikaanse wetenschappers werken aan eigen coronavaccin

Op de solidariteit van het Westen moeten ze niet rekenen, daarom werken Zuid-Afrikaanse wetenschappers aan een duplicaatvaccin tegen COVID-19. In Kaapstad proberen jonge wetenschappers met de steun van de WHO een kopie te maken van het Modernavaccin. Op die manier hopen ze een grondige vaccinatiecampagne op te starten op het Afrikaanse continent.

Terwijl bij ons wetenschappers discussiëren over de nood aan een boostershot tegen het coronavirus, heeft het grootste deel van de Afrikaanse bevolking nog steeds geen eerste prik ontvangen. De verdeling van het coronavaccin toont een diepe kloof tussen de rijke westerse landen en de ontwikkelingslanden. Aangezien ze merken dat er weinig interesse is voor globale solidariteit bij het Westen, doet de WHO nu beroep op een Zuid-Afrikaans labo om een eigen coronavaccin te ontwikkelen.

Afrigen is een labo in Kaapstad dat gespecialiseerd is in biotechnologie en de ontwikkeling van vaccins. Het is in samenwerking met dit biotechnologiebedrijf dat de WHO een hub opricht voor de uitwisseling van mRNA technologie. Die technologie vormt de basis van de vaccins van Pfizer en Moderna en zou zeer effectief werken tegen het coronavirus.

Hinder door patenten

De grote farmareuzen zijn niet happig om het volledige productieproces van hun vaccins met de wereld te delen. Daarom werken de wetenschappers in Kaapstad nu aan de ontwikkeling van een soort ‘duplicaatvaccin’ op basis van de gegevens die wel bekend zijn over de vaccins van Pfizer en Moderna.

Afgelopen jaar heerste voor een korte tijd nog een internationaal debat of men de patenten van de farmabedrijven op hun coronavaccins wel of niet moest afschaffen. Een afschaffing van die patenten zou betekenen dat de instructies voor de productie van de vaccins openbaar moeten zijn. Dit zou de deur openzetten voor kleinere producenten om kopies te maken van de bestaande vaccins en die aan goedkopere tarieven aan te bieden.

Voorstanders ervan zien dit als de eerlijkste en snelste manier om de wereldbevolking te beschermen tegen het coronavirus. Tegenstanders zien het echter als een ondankbare zet die daarbovenop het gevaarlijke gevolg kan hebben dat de kwaliteit van de vaccins achteruitgaat, aangezien achter het productieproces van zo’n vaccin heel wat kapitaal en knowhow schuilt waar kleinere farmabedrijven niet over beschikken. Uiteindelijk is er niks van het debat gekomen, de ontwikkelaars van vaccins beschikken nog steeds over hun patent.

Moderna liet al weten dat het geen juridische stappen zou ondernemen tegen producenten die de technologie achter hun coronavaccins kopiëren. Toch helpen de farmabedrijven kleinere producenten niet bij de productie, volgens experten zou dit nochtans een duw in de rug zijn tegen de bestrijding van het virus.

Gebrek aan solidariteit

Toen het coronavaccin op de markt kwam, volgde een stormloop van landen die elk voor hun eigen bevolking zo veel mogelijk vaccins wilden voorzien. Die stormloop veroorzaakte een internationaal onevenwicht in de distributie van de vaccins. De rijkere, westerse landen mochten als eerste genieten van een enorme voorraad die de bevolking van volledige vaccinatie voorziet. De armere landen, voornamelijk uit Afrika, bleven zonder vaccins achter.

De VN waarschuwde dat er internationale solidariteit nodig is om deze pandemie een halt toe te roepen. Daarom richtten ze COVAX op, een internationaal fonds waaraan rijkere landen elk een fractie van hun vaccins doneren. COVAX verdeelt dan de vaccins aan ontwikkelingslanden die de middelen niet hebben om zelf een massale vaccinatiecampagne op poten te zetten. België maakte de belofte om minstens 4 miljoen dosissen aan COVAX te doneren.

Terwijl 74,6 procent van de volwassen EU-bevolking volledig gevaccineerd is, heeft slecht 5,23 procent van de Afrikaanse bevolking een tweede prik ontvangen. Het is voor de Afrikanen daarom duidelijk dat ze niet moeten rekenen op de solidariteit van het Westen. De vaccins die wel al gedoneerd zijn volstaan absoluut niet om maar een fractie van de Afrikaanse bevolking in te enten. Daarbovenop keren veel landen terug op hun ambities voor COVAX en houden ze toch vast aan voorraden voor de eigen bevolking.

(lb)

Meer
Lees meer...