Left Right
scrollTop top

Zuid- en Oost-Europese landen meer bezorgd om emigratie dan immigratie


Zuid- en Oost-Europese landen meer bezorgd om emigratie dan immigratie

Bijna 50.000 mensen uit veertien Europese landen hebben deelgenomen aan een poll van de ECFR, de Europese Raad voor Internationale Relaties. De resultaten zijn verrassend. Heel wat mensen uit Zuid- en Oost-Europese landen laten namelijk weten bezorgder te zijn over emigratie dan immigratie.

De Europese Raad voor Internationale Relaties, de ECFR, heeft een onderzoek gevoerd bij bijna 50.000 mensen in veertien Europese landen. Dat is ter voorbereiding van de verkiezingen voor het Europees Parlement die er in mei aankomen. De landen die onderzocht werden, zullen 80 procent van dat parlement uitmaken, en dus wil Europa weten waar die zoal bezorgd om zijn. En de resultaten zijn best verrassend.

Emigratie zorgwekkender dan immigratie

Wat bleek? De meningen over migratie zijn verdeeld. En bovendien hangen ze af van de evolutie die de bevolking in dat land gemaakt heeft. In landen waar de bevolking kleiner geworden is, zoals Polen, Hongarije, Roemenië en Griekenland, zijn de mensen meer bezorgd over emigratie dan immigratie. Vooral landen uit het zuiden en het oosten van Europa zijn bezorgd over hun eigen bevolking.

In Griekenland, Spanje en Italië is het zelfs zo erg dat meer dan 50 procent van de respondenten liet weten dat ze het wel oké zouden vinden mocht de emigratie gecontroleerd zou worden. Concreet zou dat willen zeggen dat inwoners verboden worden het land voor een lange tijd te verlaten.

Meer dan alleen migratie

De poll bracht nog meer verrassend nieuws: de Europese bevolking is niet alleen bezig met migratie, ook al stond dat onderwerp vijf jaar lang bovenaan de agenda van het Europees Parlement. Blijkbaar zijn ook heel veel Europeanen bezorgd over onder andere corruptie, nationalisme, terrorisme en klimaatverandering. Het grootste deel van de landen die deelnamen aan de poll vindt zelfs dat milieu het belangrijkste onderwerp op de agenda moet worden, ook al lijdt de economische groei daaronder.

Die boodschap is voor de ECFR heel belangrijk. Zeker omdat populisten, zoals de Hongaarse Viktor Orbán en de Italiaanse Matteo Salvini, migratie als hét onderwerp voor de verkiezingen proberen te presenteren. De ECFR wil pro-Europeanen duidelijk maken dat ze de verkiezingen niet zullen winnen of verliezen, zuiver door hun kijk op migratie. “Er kunnen nog steeds stemmen gewonnen worden op belangrijke onderwerpen zoals klimaatverandering, gezondheidszorg en huisvesting.”

Europese verkiezingen

De Europese verkiezingen zijn de op één na grootste verkiezingen ter wereld. 374 miljoen mensen kunnen tussen 23 en 26 mei in de 27 Europese landen gaan stemmen. Ze verkiezen dan maar liefst 705 Europese Parlementsleden, die op 2 juli aan hun termijn van vijf jaar zullen beginnen. Het is nog niet duidelijk of het Verenigd Koninkrijk ook aan de verkiezingen zal deelnemen. Het land moet tegen 12 april beslissen of het de Brexit nog langer wil uitstellen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899