Left Right
scrollTop top

Zuid-Frankrijk krijgt een pak sneeuw, Scandinavië onder stralende zon


Zuid-Frankrijk krijgt een pak sneeuw, Scandinavië onder stralende zon

Sneeuw in de maand mei? Iets wat ze in Zuid-Frankrijk niet veel zien, maar toch werd afgelopen weekend in vier departementen code oranje afgekondigd. Op sommige plaatsen viel er meer dan een halve meter sneeuw en ook vandaag wordt er nog sneeuw verwacht. Terwijl ze in Frankrijk hun dikke jassen mochten uithalen, hebben ze in Scandinavië genoten van de zon.

Gisteren werd een deel van Zuid-Frankrijk gehuld in een wit sneeuwtapijt. In de departementen Lozère, Cantal, Ardèche en Haute-Loire is code oranje afgekondigd, dat meldt Météo Languedoc. Wegen werden afgesloten en heel de dag moesten auto’s getakeld worden. Er werd geschat dat er 5 à 40 cm sneeuw zou vallen, op sommige plaatsen viel er een 50-tal centimeter.

Kouderecords

Afgelopen weekend lang de sneeuwgrens op 800 meter. Er wordt vandaag nog sneeuw verwacht, maar de sneeuwgrens verschuift wel naar 1.000 meter. Het is niet de eerste keer dat het deze maand koud is in het zuiden van Frankrijk. In Nîmens was het amper 9 graden Celcius en deze maand waren er al twee dagen waarop kouderecords gebroken werden.

De uitzonderlijke sneeuwval werd veroorzaakt door een koudefront dat over het zuiden van Frankrijk trekt. Ook vandaag zal het er niet boven de 10 graden gaan en mogen ze er ook nog sneeuw verwachten.

Scandinavië in de zon

Het contrast kan bijna niet groter zijn, terwijl ze in Frankrijk wegen afsluiten door de hevige sneeuwval, werd de marathon van Kopenhagen gelopen bij 22 graden. De afgelopen dagen was het warmer in Noord-Europa dan in Zuid-Frankrijk door een lagedrukgebied dat over het noorden trekt.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.162.661
 • Aantal
  doden
  1.396.375
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  559.902
 • Aantal
  doden
  15.755