Left Right
scrollTop top

Zuid-Koreaanse drones moeten de Olympische Winterspelen beschermen tegen Noord-Korea


Zuid-Koreaanse drones moeten de Olympische Winterspelen beschermen tegen Noord-Korea

Zuid-Korea zet drones in om de Olympische Winterspelen in Pyeongchang te beschermen. Dat hebben vertegenwoordigers van de Zuid-Koreaanse veiligheidsdiensten bevestigd. Onder meer zullen de drones worden ingezet om andere verdachte vliegende tuigen te onderscheppen en te vernietigen.

Daarbij zouden de Zuid-Koreaanse drones onder meer gebruik maken van netten die over een verdacht onbemand vliegtuig zouden kunnen worden geworpen. Daardoor zou de verdachte drone zijn vlucht niet langer kunnen verder zetten en neerstorten.

Er wordt op gewezen dat drones onder meer een bom zouden kunnen vervoeren om een aanslag op het evenement uit te voeren.

Spanningen met Noord-Korea

“De beveiliging van een evenement zoals de Olympische Winterspelen is geen eenvoudige opdracht,” aldus woordvoerders van de Zuid-Koreaanse veiligheidsdiensten. Bovendien moet er rekening worden gehouden met hogere spanningen met aartsvijand Noord-Korea. Veiligheidsmaatregelen zijn dan ook bijzonder cruciaal.

Pyeongchang ligt minder dan driehonderd kilometer van de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. “Er zal niets aan het toeval worden overgelaten,” wordt er opgemerkt. “Er worden dan ook belangrijke inspanningen gedaan om de veiligheid van de atleten en het publiek tijdens het evenement te kunnen garanderen.”

De voorbije periode werden Zuid-Koreaanse veiligheidsteams intensief getraind om verdachte drones onschadelijk te maken. In één van de oefenscenario’s werd onder meer gebruik gemaakt van een drone die was uitgerust met een projectiel voor een aanval op een bus met atleten.

Onvoorspelbaar

Echter ook zonder Olympisch evenement heeft Zuid-Korea belangrijke inspanningen gedaan om zijn drone-expertise gevoelig te versterken. In december werd de oprichting gemeld van een nieuwe legereenheid die met gewapende drones zou werken.

De onbemande vliegtuigen zouden worden ingezet voor verkenningsopdrachten en andere missies, onder meer in een eventueel conflict met Noord-Korea.

Ook Noord-Korea heeft al een aantal drones ingezet voor spionagemissies boven Zuid-Koreaans grondgebied. Een aantal van die toestellen werden trouwens door Zuid-Korea neergehaald. Geraamd wordt dat Noord-Korea over een vloot van een duizendtal drones zou beschikken. Die onbemande vliegtuigen zouden mogelijk biologische of chemische wapens kunnen vervoeren.

De deelname van Noord-Koreaanse atleten aan de Olympische Winterspelen heeft het risico op drone-aanvallen weliswaar verminderd, maar in Zuid-Korea wordt gewezen op het onvoorspelbare karakter van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un. Bovendien kunnen ook andere partijen een mogelijke bedreiging vormen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.606.048
 • Aantal
  doden
  1.149.702
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  305.409
 • Aantal
  doden
  10.737