Zuid-Koreaanse ster hoopt op WK-mirakel om legerdienst te vermijden

Zuid-Koreaanse ster hoopt op WK-mirakel om legerdienst te vermijden

Zuid-Korea rekent straks op zijn superster Son Heung-min om het verschil te maken. Maar de Tottenham-spits speelt niet alleen voor de eer van zijn land. Hij hoopt met Zuid-Korea de verrassing van het WK te worden en zo zijn legerdienst te kunnen vermijden.

Uitzonderlijke WK-actie:

Maak nu een gratis account op Unibet en ontvang direct 5 euro, helemaal voor niets!

Voor Son Heung-min staat er deze namiddag tegen Zweden veel meer op het spel dan enkel een WK-overwinning. De Zuid-Koreaan heeft namelijk bijna geen tijd meer over om vanonder z’n legerdienst uit te raken. En daarvoor heeft hij een mirakel nodig in Rusland.

Gouden medaille

Elke Zuid-Koreaanse man moet verplicht een legerdienst van 21 maanden uitzitten. Son heeft nog zo’n twee jaar om zich te melden. Maar de spits van Tottenham ziet liever niet bijna twee jaar van zijn carrière aan zich voorbijgaan in een legerkantine en hoopt dus in aanmerking te komen voor een van de mogelijke uitzonderingen op de regel: een gouden medaille.

Als je een gouden medaille kan voorleggen, ben je vrijgesteld van je legerdienst. Son probeerde dat een eerste keer op de Olympische Spelen in 2016, maar Zuid-Korea werd er uitgeschakeld in de kwartfinale door Honduras. Er resten hem nu nog maar enkele toernooien waar hij dus absoluut eentje van moet winnen om z’n legerdienst te vermijden: het WK in Rusland, de Asian Games in Indonesië later deze zomer en de Asian Cup in de Verenigde Arabische Emiraten in 2019.

Willen de Zuid-Koreanen eind juli met de wereldbeker pronken, zal er een waar mirakel moeten plaatsvinden. Al is eindwinst niet noodzakelijk. Na de verrassende campagne op het WK 2002 voor eigen publiek, waar de Zuid-Koreanen onder leiding van de Nederlandse bondscoach Guus Hiddink het tot de halve finales schopten, werden de toenmalige spelers vrijgesteld. Ondanks eerdere verrassingen in het toernooi, zoals het gelijkspel van IJsland tegen grootmacht Argentinië (lees hier meer over de IJslandse stunt) en de winst van Mexico tegen titelverdediger Duitsland (hier lees je waarom dat ook gevolgen heeft voor de Belgen), lijkt een gelijkaardig scenario voor Zuid-Korea in Rusland echter onwaarschijnlijk.

Asian Games

Daarom kijkt Son dan ook vooral uit naar de Asian Games, een toernooi voor spelers jonger dan 23 dat gehouden wordt in augustus en september. Met Son heeft Zuid-Korea daar een van de absolute topspelers in zijn rangen. Maar de vraag is nog of Son wel zal kunnen meedingen naar die gouden medaille, want de Asian Games wordt niet erkend door de FIFA als een officieel toernooi. Tottenham, de club van Son, is dus niet verplicht van hem te laten gaan.

Zo miste Son ook de vorige Asian Games in 2014 toen zijn toenmalige club Bayer Leverkusen er ook voor koos z’n goudhaantje bij te houden. Een beslissing die Son duur kwam te staan, want zijn landgenoten gingen naar huis met een gouden medaille rond te nek en, misschien nog belangrijker, een vrijstelling van hun legerdienst op zak. Son zelf wil alvast schitteren op de Asian Games, vraag is dus of Tottenham, ook de club van de Belgen Mousa Dembélé, Jan Vertonghen en Toby Alderweireld, de Zuid-Koreaan laat gaan.

Tottenham

Tottenham zal ook verder kijken dan die Asian Games in augustus en september, want begin 2019 volgt voor de Zuid-Koreanen ook nog de Asian Cup, het Aziatische equivalent van het Europees kampioenschap en dus een officieel erkend toernooi. Tottenham zal hun Zuid-Koreaanse ster dus wel moeten laten gaan als hij opgeroepen wordt.

Met zowel het WK (juni tot juli), de Asian Games (augustus tot september) als daarna de Asian Cup (in januari) zal de Engelse club Son zo wel heel lang moeten missen. Wil Son kans maken op een gouden medaille zal hij waarschijnlijk alles op de (makkelijkere) Asian Games moeten zetten, maar dan zal er dus duidelijk een overeenkomst moeten komen dus het land en Tottenham.

Uitzonderlijke WK-actie:

Maak nu een gratis account op Unibet en ontvang direct 5 euro, helemaal voor niets!

Gesponsorde artikelen