Left Right
scrollTop top

Zuid-Koreaanse voetballers winnen goud op Asian Games … en vermijden zo allemaal verplichte legerdienst


Zuid-Koreaanse voetballers winnen goud op Asian Games … en vermijden zo allemaal verplichte legerdienst

De Zuid-Koreaanse nationale voetbalploeg pakte gisteren goud op de Asian Games. In de finale tegen Japan had het verlenging nodig om uiteindelijk met 2-1 te winnen. Daarmee winnen de 21 Zuid-Koreaanse spelers niet alleen een gouden medaille, maar ontsnappen ze ook aan de verplichte legerdienst van 21 maanden.

In België is de dienstplicht al meer dan 25 jaar afgeschaft, maar veel andere landen kennen wel nog altijd een verplichte legerdienst. Een van die landen is Zuid-Korea. Daar moet iedere man, die medisch goedgekeurd wordt, minstens 21 maanden naar het leger.

Vrijstelling voor medaille op OS of goud op Asian Games

Op die regel is er echter één kleine uitzondering. Wie op sportief vlak een grootse prestatie neerzet, krijgt een vrijstelling van Koreaanse overheid. Onder zo’n prestatie verstaat het land een medaille op de Olympische Spelen of goud winnen op de Asian Games.

Naast die vastgelegde criteria worden andere sportieve prestaties soms ook beloond met een vrijstelling. Na de verrassende campagne op het WK 2002 voor eigen publiek, waar de Zuid-Koreanen onder leiding van de Nederlandse bondscoach Guus Hiddink het tot de halve finales schopten, werden de toenmalige spelers vrijgesteld.

Geen vrijstelling op WK

Die prestatie kon Zuid-Korea op het afgelopen wereldkampioenschap voetbal niet herhalen. De Aziatische ploeg hield titelverdediger Duitsland achter zich in hun groep, maar het zag wel Zweden en Mexico doorgaan naar de achtste finale.

Een gemiste kans dus voor onder ander sterspeler Son Heung-min van Tottenham. De tijd begon dan ook te dringen bij de 26-jarige middenvelder om nog te ontsnappen aan zijn verplichte legerdienst, die je ten laatste op je 28ste moet gaan doen, en dus besloot hij alles te zetten op de Asian Games die afgelopen maand in Indonesië gespeeld zijn.

Asian Games

Dat Son meedoet aan de Asian Games is best opmerkelijk. Het voetbaltornooi is daar namelijk eigenlijk voor spelers jonger dan 23 jaar, al mag iedere ploeg drie oudere spelers selecteren. Het tornooi is echter niet erkend door de FIFA en dus is Tottenham niet verplicht om zijn speler te laten gaan. Die besloten om de gok te wagen uit schrik om Son anders veel langer kwijt te zijn. Vier jaar geleden stelde zijn toenmalige club Bayer Leverkusen wel zijn veto. Zuid-Korea pakte toen goud op de Asian Games, maar hun sterspeler profiteerde niet mee van die titel.

En zo komt het dat de ervaren Son de afgelopen drie weken een voetbaltornooi speelde waarbij een groot deel van de tegenstanders niet eens profspelers zijn. Ook onder andere Hwang Hee-chan (Red Bull Salzburg), toptalent Kim Jung-min (FC Liefering) en Lee Seung-woo (Hellas Verona) werden geselecteerd voor de belangrijke missie.

Twee keer verlengingen

Ondanks de aanwezigheid van de sterspeler Son kende Zuid-Korea allesbehalve een makkelijk tornooi. Na een makkelijke poulefase en een redelijk eenvoudige achtste finale (0-2 tegen Iran) struikelde het in de kwartfinale bijna over Oezbekistan. Een strafschopdoelpunt van Hwang Hee-chan in het slot van de verleningen zorgde voor de bevrijdende 3-4. Op beelden is te zien hoe Son niet eens durft te kijken naar de penalty.

Vietnam vormde in de halve finales geen probleem (1-3) en dus zou de verwachte finale tegen Japan beslissen over de toekomst van de 21 Zuid-Koreaanse voetballers. De spanning was dan ook te snijden en na 90 minuten stond het altijd 0-0. In het begin van de verlengingen bracht de 20-jarige Lee Seung-woo, die zijn jeugdopleiding kreeg bij FC Barcelona, na een schitterende dribbelactie van Son Heung-min Zuid-Korea in extase. Enkele minuten later zorgde Hwang Hee-chan voor de 2-0 waardoor een late Japanse tegentreffer er niet meer toe deed.

Son kreeg op het einde van de wedstrijd nog een applausvervanging en kon daarna beginnen vieren, voor het winnen van goud op de Asian Games … maar toch vooral ook omdat hij niet bijna twee jaar naar het leger moet.

Zuid-Korea viert goud op de Asian Games …

… en Tottenham viert mee


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.160.472
 • Aantal
  doden
  1.396.267
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  559.902
 • Aantal
  doden
  15.755