Zusters komen in opstand tegen seksisme in het Vaticaan 

Zusters komen in opstand tegen seksisme in het Vaticaan 

In het Vaticaan zijn nonnen niet enkel verantwoordelijk voor het welzijn van de gelovigen, maar ook – en vooral – voor het comfort van de lokale priesters. Deze vrouwen worden voor hun diensten niet of amper vergoed en hebben daar nu stilaan genoeg van.

Maria, Paula en Cecilia, drie nonnen uit het Vaticaan, hebben in het magazine “DONNE CHIESA MONDO” (Vrouwen Kerk Wereld) hun frustraties geuit over het feit dat ze amper vergoed worden voor het werk dat ze verrichten. In het artikel leggen ze de uitbuiting bloot die ze ondergaan ten dienste van de mannen in de Kerk.

De zusters hebben geen uurrooster en worden amper vergoed voor al het werk dat ze doen. “We staan voor zonsopgang op om het ontbijt klaar te maken en gaan pas naar bed eens het avondeten geserveerd, het huis op orde en de was gedaan is”, zeggen de zusters in het magazine.

Binnen de Kerk zijn het altijd vrouwen die instaan voor huishoudelijke taken

Deze vrouwen voeren dus huishoudelijke taken uit in dienst van een volledig mannelijke hiërarchie en waarin ze naar eigen zeggen vaak aan machtsmisbruik worden onderworpen. “Ik ken nonnen die doctor in de theologie zijn en van de ene dag op de andere naar de keuken of het washok worden gestuurd,” zegt zuster Paula. “Een aanwijzing dat de vrouw ondergeschikt aan de man is en zeker binnen de katholieke Kerk, waar de priester alles is en de non niets.”

Wat zegt de paus?

De positie van de vrouw is al jarenlang het onderwerp voor heel wat discussies binnen de Kerk. Paus Franciscus had de nonnen in 2016 nog op het hart gedrukt dat “wanneer u zaken worden gevraagd die eerder op onderdanigheid dan op een dienst lijken, heb dan de moed om ‘neen’ te zeggen”. Daarna heeft de kerkvader hen ook opgedragen om ‘feministische’ toestanden toch maar beter te vermijden.

Op 8 maart wordt in Rome de conferentie “Why Women Matter” georganiseerd. Daarin zal de plaats van de vrouw binnen de kerk worden besproken. De conferentie komt geen dag te vroeg.

Gesponsorde artikelen