Left Right
scrollTop top

Zuur het nieuwe ‘weapon of choice’ voor vele bendes in Groot-Brittannië


Zuur het nieuwe ‘weapon of choice’ voor vele bendes in Groot-Brittannië

Groot-Brittannië wordt de laatste jaren geteisterd door alarmerend veel zuuraanvallen. Het aantal zuuraanvallen is daar de afgelopen drie jaar verdriedubbeld. Een strenger wapenbeleid zou de zuuraanvallen in de hand werken. Het makkelijk te verkrijgen zuur is zo ondertussen aan het uitgroeien tot het favoriete ‘weapon of choice’ van vele bendes in Groot-Brittannië.

“Het is iets helemaal anders dan een geweer of een mes zien, omdat de bedoeling is om mensen te verminken”, zegt Rachel Kearton, de leidende onderzoekster naar zuuraanvallen van de nationale politie. Volgens de Londense politie waren er afgelopen jaar niet minder dan 700 zuuraanvallen, het dubbele van in 2015. En dat aantal zal volgens Kearton dit jaar nog een pak hoger liggen. De alarmerende stijging is volgens velen te wijten aan het verstrengde wapenbeleid in de UK. Zo is in Groot-Brittannië het dragen van een mes in het openbaar zonder geldige reden verboden, net zoals in België, en werd er in 2015 de ‘two strikes’-regel ingevoerd. Wie voor een tweede keer wordt betrapt in het openbaar met een mes op zak moet een verplichte zes maand durende gevangenisstraf uitzitten.

Veilig misdrijf

Daar ligt net het probleem met aanvallen met zuren. Het wordt gezien als een “veilig misdrijf”, omdat je niet aangehouden kan worden omdat je een zuur bij je hebt in het openbaar, enkel als er een duidelijke criminele bedoeling is. Daar willen sommigen paal en perk aan stellen. “Het zou een misdrijf moeten zijn om met zuur rond te lopen op de straat, net zoals het een misdrijf is om met een mes rond te lopen”, stelt Stephen Timms van de Labour-partij. Een andere regel die in verschillende rechtbanken al wordt gebruikt, is de zogenaamde ‘sip test’. Mensen met een flesje water zouden moeten bewijzen dat het ook daadwerkelijk om drinken gaat door een slok van hun drankje te nemen.

Doordat het voorlopig dus nog moeilijk te bestrijden valt, zijn zuren het nieuwe ‘weapon of choice‘ aan het worden voor vele bendes in Groot-Brittannië, dat zegt Jaf Shah, de directeur van Acid Survivors Trust International. Al moet wel worden gezegd dat het aantal wapengerelateerde feiten in Groot-Brittannië nog steeds een pak hoger ligt.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810