Zuurstofbehandeling of cortisone voor premier Michel, die gehoorschade heeft

Zuurstofbehandeling of cortisone voor premier Michel, die gehoorschade heeft

Premier Charles Michel (MR) heeft gehoorschade, van het startschot van de 20km van Brussel dat prinses Astrid afvuurde. Hij kan niet naar de Kamer vandaag, waar hij verwacht werd. Hij gaat in spoedbehandeling, vermoedelijk via het toedienen van zuurstof, om de schade zoveel mogelijk te beperken.

Hij moest vandaag normaal de plannen voor het grote investeringspact komen toelichten in de Kamer, in de commissie Binnenlandse Zaken. Maar vermoedelijk zit premier Charles Michel straks in een zuurstofkamer. Want de premier heeft gehoorschade, en moet die zo snel mogelijk behandeld worden.

Alles gebeurde bij de start van de 20 km van Brussel, waar de eerste minister meedeed aan die loopwedstrijd en mee de start gaf. Daarbij knalde prinses Astrid een geweer, en schrok de premier zichtbaar door de knal. Gehoorschade, is het verdict. En dat betekent een behandeling binnen de 48 uur, of de schade is permanent.

Hoe het precies is kunnen gebeuren is toch onduidelijk. Want het geweertje van Astrid is niet de bron van die luide knal, het echte schot wordt boven de boog bij de startplaats gegeven, waarbij de prinses dan gelijktijdig haar kleine geweertje vuurt.

Hoe dan ook schrapt de premier dus nu z’n activiteiten en kiest hij voor behandeling. Dat kan eventueel via cortisone, of meer waarschijnlijk door zuurstoftherapie. Gehoorschade gebeurt aan de zintuigcellen, dat zijn de haarcellen van het binnenoor. Het resultaat zijn oorsuizingen of zo’n doffe manier van horen. Die haarcellen kan je proberen redden via een zuurstofbehandeling, de zuurstofconcentratie in die cellen wordt dan verhoogd. Dat gebeurt door de premier in een zuurstoftank te stoppen voor enkele uren, of door hem lucht met CO2 te laten inademen.

Gesponsorde artikelen