Zwangere vrouwen blijven beter weg van festivals, en ook kinderen moeten voorzichtiger zijn

Zwangere vrouwen blijven beter weg van festivals, en ook kinderen moeten voorzichtiger zijn

Audioloog Bart Vinck van de Universiteit Gent waarschuwt zwangere vrouwen om niet naar de festivals te gaan. De impact van de luide muziek zou de ongeboren baby’s permanente gehoorschade kunnen toebrengen. Ook kinderen jonger dan 15 jaar blijven beter weg om gehoorschade te beperken. Oprichter van de ‘De Tuut van Tegenwoordig’, Bert Lecomte, is het daarmee eens.

De tuut die we horen na een dagje festival, kennen we allemaal. Te luide muziek is niet alleen schadelijk voor onze oren, maar ook voor die van ongeboren baby’s. Audioloog Bart Vinck waarschuwt zwangere festivalbezoekers voor de schade die de luide muziek kan aanbrengen bij hun toekomstige kind. “De buikwand van de moeder houdt nauwelijks lawaai tegen, slechts 5 decibel. Bij 102 decibel, niet abnormaal bij een festival, krijgt het ongeboren kind nog 97 decibel te verwerken,” verklaart Vinck.

“Volgens de wereldgezondheidsorganisatie kan zulke luide muziek al binnen de vijf minuten schade berokkenen. De impact is het grootst wanneer het gehoororgaan volledig is ontwikkeld op drie maanden.” Waarom zijn dan net festivals een probleem? “De vloeistoffen in de baarmoeder dempen meer de hoge dan lage frequenties. Maar op muziekconcerten zijn vooral lage frequenties te horen. Bovendien kan een blootstelling gedurende een lange duur, zoals op een festival van meerdere dagen, voor permanente schade zorgen.”

Bert Lecomte oprichter van de Tuut van Tegenwoordig, het jongerenplatform rond oorsuizingen (tinnitus), gehoorschade en gehoorbescherming, kan zich daarin vinden. “Ik heb geen medische achtergrond maar er zijn altijd risico’s verbonden aan een festival-bezoek. Voor iedere bezoeker geldt in principe hetzelfde: ga niet te dicht bij de boxen staan, neem af en toe een pauze en bescherm je oren. Zwangere vrouwen zijn ook best iets voorzichtiger.”

“Kinderen tot 15 jaar blijven beter thuis”

Steeds meer jonge muziekfans vinden ook de weg naar de wei. Vinck is van mening dat kinderen tot 15 jaar beter thuisblijven van festivals. “Oorschelpen en hoofdtelefoons beschermen niet voldoende. Ze kunnen verschuiven en de mousse sluit niet altijd goed.” Lecomte denkt hier anders over: “Het hangt van product tot product af. Natuurlijk kan zo’n hoofdtelefoon verschuiven, dan geeft dat een vals gevoel van veiligheid.”

Om kinderen tot 15 jaar thuis te laten van festivals omwille van de risico’s op hoorschade is volgens Lecomte te drastisch. “Jonge oren zijn gevoeliger voor geluid. Als je er vroeg mee begint en elke zomer opnieuw een festival bezoekt, wordt de kans op gehoorschade elk jaar groter.” Het probleem ligt vooral bij de bewustwording. “Kinderen van 15 jaar zijn nog niet bezig met de risico’s op gehoorschade, dat komt pas later als ze 18 zijn. Daarom is het belangrijk om zeker ook kinderen bewust te maken van de gevaren van luide muziek op festivals.”

Getty

Hoe beschermen we onze oren?

Of je nu zwanger bent, jonger dan 15 of een doorwinterde festivalganger, iedereen heeft er baat bij zijn oren te beschermen op de festivals. Bert Lecomte geeft nog enkele tips mee. “Gebruik oordopjes. Gratis wegwerp-oordopjes beschermen ook, maar nemen wel een groot deel van de kwaliteit weg. Op maat gemaakte oordoppen zijn de beste, maar er bestaan ook herbruikbare oordopjes die veel goedkoper zijn en die je een aantal jaren kan gebruiken.” Verder sta je best niet te lang in het lawaai en neem je af en toe een pauze in een van de geluidvrije zones op het festival. “Sta ook niet te dicht bij de boxen, het geluid is daar toch slechter. Op de dag na het festival laat je je oren ook best uitrusten. Festivals zijn heel belastend voor je gehoor, daarom luister je de dag erna beter even geen muziek.”

Gesponsorde artikelen