Zware clash tussen Crombez (sp.a) en Rutten (Open Vld) in Zevende Dag over pensioenen: en niemand weet wie gelijk heeft

Zware clash tussen Crombez (sp.a) en Rutten (Open Vld) in Zevende Dag over pensioenen: en niemand weet wie gelijk heeft

De regering mag zich opmaken voor een ‘hete herfst’: een hele reeks sociaal protest en stakingen kondigen zich al aan. In een vernieuwde Zevende Dag kruisten sp.a-voorzitter John Crombez en Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten de degens. Maar uit het bijzonder felle debat bleek vooral dat niemand nu al weet hoe pensioenen voor werklozen precies geregeld zijn.

Het nieuwe politieke seizoen is begonnen op zondag, met een Zevende Dag in een nieuw jasje. Phara De Aguirre, de nieuwe host, stond meteen erg scherp en moest een debat tussen meerderheid en oppositie, verpersoonlijkt door Rutten en Crombez, in goede banen leiden. Die twee zaten ongemakkelijk dicht bijeen, tegenover De Aguirre, wat qua lichaamstaal soms vreemde taferelen opleverde.

Want ze waren niet bepaald vriendjes tijdens het debat. Zeker niet toen het ging over de pensioenen. “Ik zeg wat de regering heeft beslist. We hebben de teksten gekregen. Daarin staat dat er een strengere pensioenberekening is, net zoals voor jonge werknemers. Wie meer dan 40 jaar gewerkt heeft en op latere leeftijd ontslagen wordt, zal tot 140 euro minder pensioen per maand trekken”, zo stelde Crombez, terwijl Rutten naast hem heftig van neen zat te schudden met haar hoofd.

“Klinkklare onzin”, zo schoot Rutten terug. “De regering heeft volledig het tegenovergestelde beslist. De minimum pensioenen gaan omhoog. U moest zich schamen. Stop met mensen bang te maken. Er wordt geen enkele maatregel genomen in de aard van waar meneer Crombez verwijst. Als hij teksten heeft, dat hij ze laat zien.”

Een zware clash, waarbij Rutten fel stelde “dat er helemaal niets veranderde”, en Crombez het tegenoverstelde beweerde. De moderatie kon er weinig tussen krijgen of duiding geven. Want de “teksten van de regering”, waar Crombez naar verwees, had iemand die dan precies gezien? “Het klopt niet, het is niet juist. Ik zat aan tafel”, bleef Rutten maar herhalen, waarop het debat helemaal onbeslist eindigde.

Wat zeggen de teksten?

Hoe zit het dan met de zogenaamde teksten? Wel, Crombez heeft een punt: er zijn de notificaties van de beslissingen van het zomerakkoord, de uitleg van wat er nu beslist is. Logisch dat de oppositie zich daarop baseert, maar ook de leden van de meerderheid die niet aan tafel zaten, maar willen weten wat er beslist is. Zoals Open VLD-Kamerlid Vincent Van Quickenborne, de pensioenspecialist die al eerder stelde wat Crombez gisteren beweerde.

Alleen, zowel Crombez als Van Quickenborne baseerden zich op de ontwerpnotificatie. De definitieve versie is veel vager en laat eigenlijk nog alles open. Dan maar minister van Pensioenen Daniƫl Bacquelaine (MR) het laten uitleggen.

Aan De Standaard is die duidelijk: het is nog niet beslist. “Het is een mogelijkheid dat er minder pensioen komt voor wie na vijftig werkloos wordt. We moeten de modaliteiten nog vastleggen”, zo houdt de minister van pensioenen de opties open. ‘Het kan best dat vijftigplussers onder de regeling vallen. De laagste inkomens zullen sowieso niet getroffen worden, want die lonen liggen lager dan het minimum waarop het pensioen wordt berekend.”

vrt
vrt

Gesponsorde artikelen