Zwart gat na Beau Séjour? Dan kunnen deze 10 series de pijn misschien een beetje verzachten

Zwart gat na Beau Séjour? Dan kunnen deze 10 series de pijn misschien een beetje verzachten

Na de razend spannende ontknoping van Beau Séjour vorige week zitten we met een zwart gat op onze zondagse televiesieavond. Maar niet getreurd, fans van de betere en mysterieuzere misdaadserie! Hier zijn 10 internationale topseries die qua stijl en verhaal dicht aansluiten bij Beau Séjour, waarmee jij toch nog een spannende zondagavond tegemoet kan gaan. 

1. Les Révenants

Deze Franse topreeks speelt zich af in een klein stadje in de Franse Alpen waar onverwacht verschillende doden terug tot leven komen. Je krijgt hier dus niet één, maar tientallen Katos op je bord. De “zombies” in Les Révenants weten zo mogelijk nog minder dan Kato en beseffen niet eens dat ze ooit gestorven zijn. Op het moment van hun dood is de tijd voor hen blijven stilstaan, soms een paar maanden, soms wel 30 jaar. Ze proberen hun leven terug op te pikken, maar dat is – zoals verwacht – makkelijker gezegd dan gedaan.

Ondanks het ongeloofwaardige thema komt de reeks superrealistisch over en daar zitten de diepgaande dialogen en de fenomenale acteerprestaties zeker voor iets tussen. Leuk extraatje is de prachtige soundtrack door de Schotse postrockband Mogwai. Maar het allerbeste is dat je ‘ik oefen mijn Frans’ kan gebruiken als excuus om de twee seizoen van de reeks aan een rotvaart uit te kijken. Ben je toch niet zo te vinden voor het Frans? Dan is de Engelstalige remake van de serie, The Returned, misschien meer je ding.

2. Resurrection

In Resurrection krijgen we een gelijkaardig verhaal. De Kato van dienst is de achtjarige Jacob die 32 jaar nadat hij verdronk levend en wel opduikt in een rijstveld in China. Jacob en zijn ouders beginnen aan een moeilijke zoektocht naar antwoorden en al gauw wordt duidelijk dat hij niet de enige is die terugkeert.

De Amerikaanse reeks toont hoe moeilijk het is om een dierbare plots terug in je leven te krijgen, terwijl je diens dood net verwerkt had. Of hoe je diepste wensen soms ook een duister kantje hebben.

3. The 4400

In deze reeks landt een vreemde komeet op de aarde waaruit – je raadt het nooit – 4.400 mensen verschijnen. Niet zomaar eender wie, maar allemaal mensen die de afgelopen decennia verdwenen zijn. Deze zombies – of zijn het aliens? – worden als vijanden gezien, maar zijn zich zelf van geen kwaad bewust en proberen hun plaats in de wereld der levenden terug in te nemen. Maar dat blijkt moeilijker dan verwacht.

The 4400 betekende in 2004 de doorbraak van kersvers Oscarwinnaar Mahershala Ali, die in de reeks de rol van Richard Tyler voor zijn rekening nam. De serie eindigde in 2007 na vier spannende seizoenen en is dus dé ideale serie om van begin tot einde uit te kijken.

4. The Leftovers

In The Leftovers verdwijnt van het ene moment op het andere plots 2 procent van de wereldbevolking. De 98 procent ‘overblijvers’ moeten zich zien te redden in een wereld vol vragen waar niemand een antwoord op kan bieden. In de nasleep van deze drastische gebeurtenis duiken er verschillende nieuwe religies op, waaronder de Guilty Remnant. Leden van deze vereniging hebben een zwijgplicht en komen in hun witte kledij al rokend – soms letterlijk – roet in het eten gooien.

Binnenkort is de spannende reeks met Justin Theroux en Liv Tyler aan zijn derde en laatste seizoen toe dat hopelijk toch een deel van de vele mysteries in de reeks zal ontrafelen.

5. Broadchurch

De Engelse topreeks met David Tennant in de hoofdrol speelt zich af in het kleine kustdorpje Broadchurch, waar onderaan een klif het lichaam van de elfjarige Daniel ‘Danny’ Latimer gevonden wordt. Al snel wordt duidelijk dat er kwaad opzet in het spel is en de politie komt voor een zware opgave te staan. Want in een dorp waar iedereen iedereen kent, is de lijst van verdachten kort, maar zijn zelfs de mensen die je het meeste vertrouwt plots een bedreiging.

Het derde en laatste seizoen van Broadchurch loopt momenteel op de Britse zender ITV en na de eerste twee afleveringen zijn wij er alvast zeker van dat de reeks toewerkt naar een orgelpunt van formaat.

6. The Missing

The Missing volgt de Franse rechercheur-op-pensioen Julien Baptiste, die gespecialiseerd is in de verdwijningen van jonge kinderen. Het eerste seizoen focust op de verdwijning van de vijfjarige Oliver die met z’n ouders op reis was in Frankrijk. De zoektocht verloopt moeilijker dan verwacht omdat het onderzoek langs alle kanten wordt tegengewerkt. Seizoen twee vertelt dan weer het verhaal van Alice Webster die na een ontvoering van meer dan tien jaar teruggevonden wordt in Duitsland. Julien Baptiste wordt opnieuw ingeschakeld en ook nu blijkt de waarheid veel ingewikkeld dan het in de eerste plaats lijkt.

The Missing is een samenwerking tussen BBC en VRT en dat is eraan te merken. Zo werd het intronummer gemaakt door de Belgische band Amatorski en zijn er rollen weggelegd voor de de Vlaamse acteurs Titus De Voogdt, Annemone Valcke en Filip Peeters. De reeks blinkt vooral uit door het clevere gebruik van flashbacks en -forwards en heeft in 16 afleveringen meer cliffhangers en plottwists dan het gemiddelde seizoen van pakweg Thuis of Familie.

7. The Killing

‘Misdaadserie’ en ‘Scandinavië’, dat zijn twee woorden die vaker samen dan apart uitgesproken worden, dus kan deze Deense topreeks natuurlijk niet ontbreken. In The Killing of – hou je vast – Forbrydelsen in het Deens volgen we de eerste 20 dagen na de moord op de 19-jarige Nanna Birk Larsen. De razend spannende serie geeft je een plekje op de eerste rij tijdens het onderzoek en je bent vanaf de eerste aflevering verslaafd. Neem dat van ons aan.

De echte diehards, of de mensen die geen fan zijn van het Deens, kunnen ook naar de Amerikaanse remake van de serie kijken. De eerste drie seizoenen van deze remake werden gemaakt door AMC en het vierde en laatste seizoen was in de goede handen van Netflix.

8. Stranger Things

Heel anders is de Netflix-topper Stranger Things. De sciencefictionreeks werd vorig jaar een wereldwijd succes en wordt door velen als beste Netflix Original-serie ooit bestempeld. In de reeks verdwijnt de twaalfjarige Will uit het niets, waarna hij toch nog in contact lijkt te staan met zijn moeder. Ondertussen duikt er ook een mysterieus meisje genaamd Eleven op. En zo is de hele reeks uiteindelijk een aaneenschakeling van vreemde gebeurtenissen, stranger things dus.

Op Halloween komt het tweede seizoen integraal uit op Netflix en daar kijken wij alvast vol spanning naar uit, want 8 afleveringen zijn niet genoeg!

9. Westworld

Voor de fans van sciencefiction is Westworld waarschijnlijk geen onbekende meer. De serie vindt voornamelijk plaats in Westworld, een fictieve Westernwereld waarin mensen kunnen ontsnappen aan de werkelijkheid. De futuristische HBO-reeks waarin niets is wat het lijkt, zit boordevol plottwists en is zo verslavend dat je het eerste seizoen waarschijnlijk in één keer zal willen uitkijken.

“Have you ever questioned the nature of your reality?” is de vraag die Westworld meermaals op ons afvuurt en welja, sinds we de reeks gezien hebben moeten we eerlijk toegeven dat we toch een beetje zijn beginnen twijfelen aan onze realiteit.

10. The OA

In deze Netflix-reeks duikt Prairie Johnson na 7 jaar verdwijning terug op. Maar haar terugkeer roept enorm veel vragen op. Want plots kan de tot haar verdwijning blinde vrouw terug zien, heeft ze vreemde littekens op haar rug en noemt ze zichzelf consequent The OA. Over wat er de afgelopen 7 jaar gebeurt is, wil ze in eerste instantie niets kwijt. Maar beetje bij beetje komt de waarheid aan het licht.

De spannende serie werd zo positief onthaald dat het tweede seizoen al meteen aangekondigd werd en gepland staat voor dit najaar.

Ziezo, met deze 10 series is jouw zondagavond gegarandeerd weer een avond vol spannende televisie!

Gesponsorde artikelen