‘Zwart schaap’ Nainggolan spreekt voor het eerst. Mooie woorden, maar niet voor bondscoach Martinez

‘Zwart schaap’ Nainggolan spreekt voor het eerst. Mooie woorden, maar niet voor bondscoach Martinez

Afgelopen vrijdag dropte bondscoach Roberto Martinez een bommetje in de Belgische voetbalwereld door Radja Nainggolan niet te selecteren voor de interlands tegen Gibraltar en Griekenland. Al snel werd er bericht dat de AS Roma-middenvelder zou stoppen bij de nationale ploeg. Dat ontkrachtte hij echter zelf op Twitter, maar verder bleef het stil vanuit het kamp Nainggolan. Tot nu. De Morgen kon hem strikken voor een open en eerlijk interview.

Als de voetballogica gevolgd wordt, zetten we voetbaldwerg Gibraltar en Griekenland, respectievelijk donderdag en zondag, makkelijk opzij. Normaal gezien zouden we die klus dus ook zonder Nainggolan moeten kunnen klaren. De consternatie over de niet-selectie was dan ook veeleer omwille van de duidelijke keuze en vooral het signaal van bondscoach Roberto Martinez naar Radja Nainggolan. “Met mij valt niet te sollen, mijn regels volgen of je vliegt”, lijkt hij wel te bedoelen. Maar voor Nainggolan zijn die regels niet even streng voor iedereen. Hij voelt zich geviseerd: “Uiteindelijk is er altijd wel iets dat niet goed is: de ene keer is het omdat ik drink, dan omdat ik rook en nu zou mijn focus niet goed genoeg zijn. Het is altijd ik.”

“Ik ben gewoon vlakuit”

Martinez zou als reden voor zijn niet-selectie in een persoonlijk gesprek hebben aangegeven dat de middenvelder tijdens de vorige interland niet geconcentreerd genoeg was. Al denken veel analisten dat het een straf is voor het te laat komen op een tactische bespreking voor de interland tegen Estland. “Het klopt, ja, ik was te laat”, geeft Nainggolan toe in De Morgen. “Eén minuut!” Hij vindt het echter geen excuus om hem daarvoor niet op te roepen. “Het was niet de eerste keer dat er iemand te laat kwam, hoor”, hekelt hij alweer de dubbele standaarden van de bondscoach.

Al had Martinez nog gewaarschuwd: wie te laat kwam, zou op de bank starten. Martinez wil duidelijk met harde hand optreden, maar Nainggolan vindt het overdreven: “Dit had toch uitgepraat kunnen worden?”

Ondertussen is het beeld van de rokende, feestende en rebelse Nainggolan alleen nog maar gegroeid. Dat is volgens hem ook niet meteen een perceptieprobleem. Hij gaf eerder al openlijk toe dat hij rookt en af en toe graag eens een glaasje drinkt, “maar hoeveel spelers gaan er niet feesten? Hoeveel spelers drinken er niet? En geloof me, ik ben lang niet de enige voetballer die rookt. Alleen ben ik vlakuit”, is hij duidelijk.

En dan komt het aloude devies dat hij, en iedere Nainggolan-fan, aanhaalt: “Ondanks mijn levensstijl ga ik er op het veld altijd 120 procent voor. Dat is toch het belangrijkste?” En tegen dat statement ingaan, is ook moeilijk. Nainggolan speelde afgelopen seizoen de pannen van het dak bij AS Roma. “Er is dan ook geen reden om me thuis te laten”, vindt hij. De niet-selectie van Nainggolan smaakte voor velen net door zijn prestaties bij z’n club heel wrang. Hij is een certitude bij AS Roma, wat van een hoop andere spelers niet gezegd kan worden. “De bondscoach had gezegd dat we bij onze clubs, in topcompetities, moeten spélen. Nu spreekt hij zichzelf tegen door hen op te roepen en mij niet.”

“Schrik om tweede WK op rij te missen”

Mocht Martinez deze lijn doortrekken en Nainggolan ook voor de volgende interlands en uiteindelijk het WK niet worden opgeroepen, zou dat voor Nainggolan extra pijnlijk zijn. Ook toenmalig bondscoach Marc Wilmots liet de middenvelder thuis van het WK in 2014. Een tweede WK missen op rij zou dan ook een ramp zijn voor Nainggolan. “Ik begin daar schrik voor te krijgen”, is hij eerlijk. “Er straks in Rusland weer niet bij zijn, zou opnieuw hard aankomen. Zeker na mijn prestaties op het EK. Maar blijkbaar waren die niet goed genoeg …”

Er circuleerden al snel geruchten dat de ‘ninja’ zou stoppen bij de nationale ploeg. Dat ontkende hij echter zelf op Twitter. Dat bevestigt hij ook nu weer, al heeft hij wel met het idee gespeeld: “Ik stop niet. Al moet ik wel toegeven dat ik er serieus over nagedacht heb, het kwam allemaal mijn oren uit.” Naar de wedstrijd tegen dwergstaat Gibraltar, die de Belgen in de heenwedstrijd met 0-6 over de knie legden, zal hij niet kijken. Tegen de sterkere Grieken, waar de Belgen pas in de slotminuut een gelijkspel uit de brand konden slepen, zal hij wel een aandachtige volger zijn. En of hij er de volgende interlands, tegen Cyprus en Bosnië, wel weer bij is? “Vroeg of laat zullen de excuses op zijn. Dan zal ik er weer bij zijn.”

Gesponsorde artikelen