Zwarte Zaterdag wordt dit jaar echt de hel: duizenden kilometers file verwacht

Zwarte Zaterdag wordt dit jaar echt de hel: duizenden kilometers file verwacht

Wie van plan is zaterdag – of bij uitbreiding het komend weekend – op vakantie met de auto te vertrekken of uit verlof terug te komen, moet rekening houden met veel en hele lange files. Niet alleen in Frankrijk maar ook in Italië, Spanje en Zuid-Duitsland is augustus de vakantiemaand. Miljoenen vakantiegangers vertrekken zaterdag met de wagen of in een autocar naar hun bestemming. Er wordt niet gesproken over honderden kilometers file, maar over duizenden.

Vooral vakantiegangers die komend weekend met de auto richting het zuiden afreizen, zullen niet gespaard blijven. 29 juli is de eerste echte Zwarte Zaterdag van dit vakantieseizoen. De verwachting is dat op de Europese snelwegen opgeteld duizenden kilometers file zullen staan.

De meeste files worden tussen 6 en 15 uur verwacht. Reizigers die de grootste drukte willen vermijden, kunnen zaterdag het beste rond het middaguur vertrekken.

Wie enigszins kan stelt z’n reis best uit tot zondag of vertrekt zaterdag nog later op de dag. Maar, dat is ook relatief: je bent dan al lang niet meer de enige die zo redeneert en zondagen na een Zwarte Zaterdag zijn ook nog erg druk tegenwoordig.

Frankrijk

In Frankrijk begint de miserie naar schatting al rond 6 uur zaterdagochtend. Het wordt bovendien erg warm daar, tot 35 graden. De route door de Rhônevallei (A7) is het grootste knelpunt, vooral bij Valence en ten zuiden van Lyon.

Richting het zuidwesten zal het verkeer vastlopen bij de tolstations op de A10 Parijs-Orléans-Bordeaux. Ook op de alternatieve routes naar het zuiden over de A39 via Bourg-en-Bresse, door het midden van Frankrijk via Limoges over de A20 of de A71/A75 (Clermont-Ferrand) moeten vakantiegangers rekening houden met veel oponthoud.

Elders in Frankrijk zijn knelpunten vooral de A63 (Bordeaux-Spaanse grens) en de A9 tussen Nîmes en Spanje.

Duitsland

Ook in andere Europese landen dreigen problemen. Zo maakt Duitsland zich op voor een van de drukste weekenden van het jaar. Het vakantieverkeer krijgt daar bovendien te maken met veel wegwerkzaamheden. Reken op urenlange vertraging, zowel in noordelijke- als zuidelijke richting. De grootste knelpunten in het noorden zijn de A1 en A7 bij Hamburg. In het zuiden loopt het vast rond Karlsruhe en Stuttgart, tussen Frankfurt en Neurenberg en op de A8 München-Salzburg.

Oostenrijk, Slovenië en Hongarije

Oostenrijk rekent dit weekeinde op een grote stroom vakantiegangers uit Zuid-Duitsland. Vooral de route via de Fernpas, B179, de A10 de Tauernautobahn en A13 Innsbruck-Brenner zijn zaterdag knelpunten.

Bij de Karawankentunnel in de A11 met Slovenië bedraagt de wachttijd naar verwachting meer dan een uur. Ook zijn er veel autoliefhebbers onderweg naar Boedapest vanwege de GP van Hongarije op zondag.

Italië en Zwitserland

In Italië zijn de A22 Brennerpas-Verona, A4 Verona-Trieste en A14 Bologna – Rimini zaterdag de grootste knelpunten.

In Zwitserland wordt het dit weekeinde in beide richtingen lang wachten voor de Sint Gotthardtunnel. Reken op twee uur in de richting van Italië daar. Ook de werkzaamheden tussen Lugano en de Italiaanse grens zorgen voor files.

In Zwitserland wordt het sowieso druk op de baan, vanwege de nationale feestdag op 1 augustus.

Gesponsorde artikelen