Left Right
scrollTop top

De Wever houdt alle opties open, wacht op federaal: “Dit hangt als slagschaduw over Vlaamse regeringsvorming”


Gaat de N-VA samen met CD&V, Open Vld en of sp.a de Vlaamse regering vormen? Die drie partijen kregen afgelopen weekend van de N-VA een stevige nota, en vergaderen vandaag met hun brede top. Maar tegelijk beslist informateur Bart De Wever (N-VA) voorlopig niets: “Het is niet verstandig om een Vlaamse formatie nu op te starten.”

Informateur Bart De Wever (N-VA) beweegt voorlopig niet. Hij houdt de kaarten op de borst, en kiest nog niet bij de Vlaamse regeringsvorming. Gisteren kregen vier partijen in een onderhoud met Vlaams informateur Bart De Wever (N-VA) een tekst te zien, die de basis moet vormen voor een regeerverklaring. Veel meer dan “te zien krijgen” was er letterlijk niet bij: De Wever gaf geen tekst mee en liet ook niet toe dat er een kopie naar de achterban van CD&V, Open Vld en sp.a vertrok.

Vandaag laat De Wever weten dat hij voorlopig niet kiest tussen die partijen: “Uit elk gesprek met iedere partij bleek hoe zwaar de federale toestand als een slagschaduw over de Vlaamse formatie hangt. Elke partij wenst meer zekerheid over hoe de federale formatie verder kan verlopen in functie van het vertrouwen dat men moet stellen in een mogelijke Vlaamse coalitie.”

Naar eigen zeggen “bemoeilijkt de federale situatie de opdracht van de Vlaamse informateur”. “We vernemen dat de federale informateurs de komende weken alles op alles gaan zetten om vorderingen te maken. Derhalve is het verstandig nog geen formele Vlaamse formatie op te starten in deze periode. De Vlaamse informateur zal de komende tijd zeker nog verder werken om inhoudelijk punten van convergentie uit te klaren”, zo stelt De Wever.

Met één beweging lijkt de schakel wel gezet om Vlaams Belang en Groen uit de formatie te duwen, al vermeldt De Wever daar niets over. Niet toevallig stuurde de N-VA ook een perscommuniqué, en hield hij geen persconferentie. Op die manier hoeft hij geen enkele vraag te beantwoorden.

De drie andere Vlaamse partijen die wél aan tafel zaten afgelopen weekend, en de nota van De Wever lazen, bekijken nu hun opties, en wachten mee af. Open Vld kwam net als N-VA vanmorgen bijeen. “Er is nog veel werk aan de winkel”, laat Open Vld weten. “Het is nog steeds aan formateur De Wever om kleur te bekennen over zijn voorkeurspartners. Open Vld past zoals bekend voor een regering met Vlaams Belang.”

Bij CD&V is er vanmiddag een overlegmoment.

Bij sp.a komt men niet samen. Dat laatste kan weinig anders betekenen dan dat John Crombez (sp.a) het niet de moeite vindt zijn troepen bijeen te roepen voor een fiat.

Toch is het opvallend dat de sp.a er niet af ligt. De sp.a-voorzitter is de afgelopen weken een paar keer fel aangevallen vanuit de eigen partij, onder meer door Hans Bonte (sp.a). Maar belangrijker is het veto dat in het sp.a-partijbureau is uitgesproken: niet in een Vlaamse regering met de N-VA. Hoewel federaal de kans bijzonder groot is dat sp.a in een regering zal moeten, en de vakbond en mutualiteit aandringen op regeringsdeelname, zijn de meeste parlementsleden er radicaal tegen. Zij willen oppositie.

Crombez gaat die interne discussie nu niet aan, maar de socialisten liggen er ook niet af. De voorzitter van sp.a lijkt in alle rust de situatie af te wachten. Zeker omdat ook federaal een complex spel gespeeld wordt.

Implicaties voor federale coalitievorming

De verderzetting van de Zweedse coalitie is en blijft hoe dan ook de meest logische combinatie. Sociaal-economisch staan zeker N-VA en Open Vld niet ver van elkaar. Ook CD&V, dat in het midden zit, past daar meer in dan sp.a. Daar hebben ze zoals gezegd dus weinig zin in een Bourgondische coalitie.

Alleen is die formule wel de oplossing om ook federaal te besturen: een coalitie van N-VA met PS en sp.a, en MR en Open Vld is veruit de simpelste en meest stabiele formule. Maar dat vereist dat socialisten en Vlaams-nationalisten elkaar vinden. Dat is voorlopig nog niet gebeurd. Zeker bij de liberalen zijn ze te vinden voor een dergelijk scenario. Dit vermijdt dat Open Vld en MR in een veel linksere regering met Groen en Ecolo moeten op het federale niveau. Dan komen er zowel in Vlaanderen als federaal paars-gele coalities.

Daar wil De Wever nu dus op wachten: duidelijkheid over wat er federaal gebeurd. Dat kan nog wel even duren. De opdracht van informateurs Johan Vande lanotte en Didier Reynders is ondertussen verlengd. Daarmee lijkt ook de Vlaamse formatiepoging voor enkele weken “on hold”.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.160.472
 • Aantal
  doden
  1.396.267
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  559.902
 • Aantal
  doden
  15.755