Zweedse politie kogelt jongen met down neer die zwaaide met plastic speelgoedwapen

Zweedse politie kogelt jongen met down neer die zwaaide met plastic speelgoedwapen

Het Zweedse parket is een onderzoek begonnen naar de dood van de 20-jarige Eric Torell, een zwaar gehandicapte jongen die door drie agenten werd neergeknald in Stockholm. Eric had het syndroom van Down en was zwaar autistisch. Hij had het verstandelijk niveau van een kind van drie volgens zijn moeder en kon slechts één woord zeggen: mama.

Het parket onderzoekt of de agenten in de fout zijn gegaan. Eric overleed kort na het incident aan zijn verwondingen. Meerdere agenten hadden hem onder vuur genomen en hij kreeg drie kogels in zijn maag. De agenten zouden in totaal zes kogels op Eric hebben afgevuurd. De jongen had een plastic speelgoedgeweer bij zich en gedroeg zich volgens de agent op een “levensbedreigende manier”.

De moeder van Eric sprak ondertussen met de Zweedse media. Ze zei dat haar zoon, die niet alleen down had maar ook autistisch was, en dat ze hem net had opgegeven als vermist. Hij was een paar uur eerder van huis weggelopen. Ze kan zich niet voorstellen dat haar zoon dreigend overkwam op de agenten. “Hij was de liefste persoon van de wereld.”

“Mama, mama”

Oogetuigen lijken dat allemaal te bevestigen. Een man die Eric kort voor de schietpartij tegenkwam op straat, zegt dat de “jongen gewoon wilde spelen“. Ook een buurman die het zag gebeuren spreekt van een “grote vergissing van de politie”.

De jongen had moeite met communiceren en kon volgens zijn moeder alleen “mama, mama”, zeggen. De politiechef van Stockholm erkende vandaag dat het incident “tragisch” was voor alle betrokkenen.

Gesponsorde artikelen