Left Right
scrollTop top

Zweedse politie verzweeg seksmisdrijven op groot jeugdfestival uit vrees voor extreemrechtse reactie


Zweedse politie verzweeg seksmisdrijven op groot jeugdfestival uit vrees voor extreemrechtse reactie

De Zweede politie krijgt veel kritiek te slikken, omdat ze een aantal seksmisdrijven op het grootste jeugdfestival van Europa verzwegen hebben. Verschillende tienermeisjes zouden op het We Are Sthm-muziekfestival in zowel 2014 als 2015 zijn aangerand door jonge mannen, voornamelijk vluchtelingen die zonder hun ouders naar Zweden zijn gekomen. Het verhaal komt nu pas naar buiten door de gebeurtenissen in Keulen.

Er loopt een intern onderzoek naar de beschuldigingen omtrent de doofpotaffaire. De krant Dagens Nyheter onderschepte een memo van vorige zomer, waarin de politie gewaarschuwd werd voor bekende problemen met jonge mannen die zich bij meisjes opdringen. De krant sprak ook met verschillende tienermeisjes die omschreven hoe ze op het festival betast zijn. “Van zodra je jezelf in het publiek begaf, begonnen ze je te betasten”, zegt een 15-jarige meisje.

Extreemrechts

Het festival wordt iedere zomer op verschillende plaatsen in Stockholm gehouden. Er komen internationale dansgezelschappen, circussen, en Zweedse artiesten zoals Zara Larsson optreden. De politie verklaarde na het festival dat alles rustig is verlopen en dat relatief weinig mensen zijn opgepakt voor een festival dat zo druk wordt bezocht. Maar nu blijkt dus dat ze de waarheid vervormd hebben, want nergens meldden ze misdrijven van seksuele aard.

Volgens politiechef Peter Ågren hebben ze bewust gezwegen omdat het in de kaart van extreemrechts zou spelen. “Dit is een pijnlijk punt. Soms durven we niet te zeggen hoe de vork in de steel zit, omdat we denken dat dat de (extreemrechtse) Democraten in de kaart zal spelen.”

Getty Images

Keulen

Het verhaal doet denken aan de recente gebeurtenissen in Keulen en andere grote Duitse steden. Dat was ook meteen de aanleiding waarom de krant er nu plots mee naar buiten komt. Verschillende bronnen stellen dat de mannen afkomstig zijn uit Afghanistan, maar de politie bevestigt enkel dat ze niet uit Zweden komen.

Premier Stefan Löfven reageert woedend op de onthullingen. Hij stelt dat de politie de taak heeft misdrijven op te lossen en voor het gerecht te brengen. Vorige week bleek overigens al dat tijdens de nacht van oud op nieuw net zoals in Duitsland ook in Zweedse steden een tiental vrouwen is betast en aangerand.

EPA
(Bronnen: The Local Sweden, Dagens Nyheter, De Volkskrant)

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899