Zweedse shockeert in de nieuwe Adidas-campagne met … beenhaar

Zweedse shockeert in de nieuwe Adidas-campagne met … beenhaar

Vorige week lanceerde Adidas een nieuwe campagne om de populaire Superstar-sneakers te promoten. Daarvoor huurde het sportmerk verschillende ‘helden van morgen’ in, maar eentje daarvan veroorzaakte nogal wat ophef. De Zweedse Arvida Byström is te zien in een promofilmpje, maar het is vooral haar beenhaar dat met de aandacht gaat lopen …

Arvida Byström is fotografe, kunstenares en feministe. Op het eerste gezicht lijkt ze een typische Zweedse schone met haar bleke huid en blonde haar. In een promofilmpje voor de classic Superstar-sneakers vertelt ze wat vrouwelijkheid voor haar betekent. Toch is het niet die boodschap die voor ophef zorgt, maar haar beenhaar dat prominent aanwezig is.

Iedereen kan vrouwelijk zijn

Arvida vindt dat vrouwelijkheid een cultureel concept is. Volgens haar kan iedereen vrouwelijk zijn of vrouwelijke dingen doen, maar hebben we daar in onze huidige maatschappij schrik van. Op zich een mooie boodschap, maar die gaat wat verloren in het tumult over het beenhaar van de Zweedse. De reacties lieten dan ook niet lang op zich wachten, gaande van “Dit is walgelijk” over “Ik boycot Adidas” tot regelrechte bedreigingen aan het adres van Arvida. Al zijn er ook positieve reacties, waarbij Arvida én Adidas worden geprezen voor hun ruimdenkendheid.

Zoveel ophef over een beetje haar

De Zweedse reageerde zelf op Instagram op alle haatreacties die ze kreeg. “Ik kreeg heel wat commentaar op mijn foto voor de Superstar-campagne van Adidas. Ik ben blank, ben gezond, alleen dat beetje beenhaar is niet conform de normen. En daarvoor kreeg ik letterlijk bedreigingen dat ik verkracht zou worden. Ik kan me zelfs niet inbeelden hoe het moet voelen om zonder al die privileges te moeten leven in de wereld. Veel liefde voor iedereen, en probeer te onthouden dat niet iedereen dezelfde ervaringen heeft als mens. Bedankt ook voor alle liefde, want ik kreeg ook veel liefdevolle berichten!”

Controversiële vrouw

Arvida Byström schuwde ook eerder al de controverses niet. Zo zette ze foto’s op Instagram waarop te zien is dat haar bikinilijn niet onthaard is, of poseerde ze in ondergoed met duidelijk zichtbare cellulite. Als fotografe maakte ze een reeks waarbij perziken met minionderbroekjes aan de hoofdrol spelen.

En jij, wat vind jij van de campagne?

Gesponsorde artikelen