Left Right
scrollTop top

Zweedse studente weigert 2 uur lang te gaan zitten in vliegtuig en stopt uitzetting vluchteling


Zweedse studente weigert 2 uur lang te gaan zitten in vliegtuig en stopt uitzetting vluchteling

De 22-jarige Zweedse studente Elin Ersson heeft gisteren een uitzetting van een Afghaanse vluchteling voorkomen doordat ze twee uur lang weigerde te gaan zitten in een vliegtuig. Uiteindelijk werd de Afghaan van het vliegtuig gehaald. 

Ersson zond haar actie live uit op Facebook. Ze zat op het vliegtuig van Gothenburg naar Istanbul. Tussen de passagiers zat een 52-jarige man die door de Zweedse immigratiedienst naar Afghanistan uitgezet zou worden.

Doordat Ersson weigerde te gaan zitten, kon het vliegtuig niet vertrekken. “Achter in het vliegtuig zit iemand die naar Afghanistan gebracht wordt. Daar is oorlog en als hij daarnaartoe gaat, wordt hij waarschijnlijk gedood. Ik verzoek jullie om zijn leven te redden”, zegt de studente in een video van het incident.

Boete?

Het vliegtuigpersoneel verzocht de studente meerdere keren om te gaan zitten, te stoppen met filmen en haar telefoon uit te zetten. Dat weigerde ze. Na een tijdje stonden meer passagiers op, waaronder een voetbalteam. Na twee uur werd de man door drie begeleiders uit het vliegtuig gehaald. Ersson stapte samen met hem uit.

Het is onduidelijk of Ersson een boete krijgt. Turkish Airlines, die door de actie gedupeerd werd, kan haar verantwoordelijk houden voor de vertraging. Ook de politie kan haar een boete geven, of arresteren, omdat ze niet naar de bevelen van de piloot luisterde.

De Afghaanse man zit momenteel vast. Volgens de Zweedse autoriteiten wordt hij nog steeds uitgezet, mogelijk in een privéjet. Maar steeds meer mensen spreken hun steun uit voor de actie van Ersson en staan achter haar.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.162.661
 • Aantal
  doden
  1.396.375
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  559.902
 • Aantal
  doden
  15.755