Zweedse Zoo heeft afgelopen jaren 9 leeuwenwelpjes afgeslacht … omdat ze “niet in de groep pasten”

Zweedse Zoo heeft afgelopen jaren 9 leeuwenwelpjes afgeslacht … omdat ze “niet in de groep pasten”

In Borås Djurpark, een dierentuin in Zweden, werden de afgelopen jaren maar liefst negen leeuwenwelpjes afgemaakt. Volgens de directeur van de zoo pasten de welpjes niet in de groep, waardoor de agressie in de leeuwengroep te groot werd.

Simba, Rafiki, Nala, Sarabi, Kiara, Kovu, Banzai, Potter en Weasley, dat zijn de namen van de negen leeuwenwelpjes die in de Zweedse dierentuin Borås Djurpark tussen 2012 en 2016 gedood zijn. Niet omdat ze ongeneeslijk ziek waren of bezoekers van de zoo hadden aangevallen, maar simpelweg omdat ze niet in de groep pasten.

The Circle of Life

De directeur van de zoo, Bo Kjellson, ziet er echter geen graten in. In een interview met de Zweedse televisiezender SVT zei hij: “Ik denk dat ze gedood zijn na twee jaar. We hebben lang geprobeerd om ze te verkopen of te verplaatsen naar een andere zoo, maar jammer genoeg konden ze in geen enkele andere zoo terecht. Wanneer de agressie binnen de leeuwentroep te groot werd moesten we sommige dieren verwijderen.”

Volgens hem maakt het deel uit van het “natuurlijke pad” van de dieren. The Circle of Life zowaar, al eindigde die cirkel al heel snel voor onder andere de Zweedse Nala en Simba. “Het is geen geheim en we proberen ook niet te verbergen dat we dit doen.” Toen hem gevraagd werd wat er zal gebeuren met welpjes die nu geboren worden, antwoordde hij: “We zullen zien. De groep werkt goed nu, maar sommige welpjes kunnen ‘surplus dieren’ worden en dan zullen we die proberen verhuizen.

Waarom hebben we dierentuinen nodig?

Ook Helena Pederson, dierenonderzoekster van de Universiteit van Göteborg, steunt het standpunt van de directeur van de dierentuin. “Dieren afslachten maakt deel uit van het runnen van een dierentuin.” Ze voegt er wel nog een streepje kritiek aan toe. “Ik denk dat we de vraag moeten stellen waarom het belangrijk is om dierentuinen te hebben en of het de prijs die de dieren ervoor betalen waard is.”

Gesponsorde artikelen