Zwembaden en kastelen: dit is de exclusieve school waar prinses Elisabeth volgend jaar heen gaat

Zwembaden en kastelen: dit is de exclusieve school waar prinses Elisabeth volgend jaar heen gaat

Prinses Elisabeth, de toekomstige koningin van België, zal volgend jaar in Wales naar school gaan. De prinses is intussen 16 en krijgt dus een internationale opleiding. In Wales, aan het United World College, een exclusieve school die focust op diversiteit, engagement en beweging. Kan jij ook naar school gaan met de toekomstige elite? Kijk even mee. 

Wat is UWC, de school die vanaf volgend schooljaar kroonprinses Elisabeth mag opleiden? Het United World College voorziet een baccelaureaatsprogramma (waarbij je de laatste twee jaar van je middelbare school doet) voor 16- en 17-jarigen. Wereldwijd heeft de schooll 9.500 studenten, van over 155 landen, maar de school waar Elisabeth heengaat, in Wales, heeft er maar 350.

Prijskaartje

UWC heeft campussen in Zuid-Afrika, in China en op een aantal plekken in Europa en de Verenigde Staten en Dubai. Het prijskaartje van studeren aan UWC is zo’n 33.000 euro per jaar, al kan zo’n 60 procent van de studenten rekenen op een beurs. Die moeten natuurlijk gefinancierd worden door oud-studenten en het inschrijvingsgeld van de andere studenten.

Google Maps

Maar wat krijg je in ruil voor die duizenden euro’s? Alle verblijven van UWC hebben zo’n zeven à acht gebouwen waar de studenten met vier per kamer verblijven. Elke locatie heeft ook een binnen- en buitenzwembad en genoeg land om aan sport te kunnen doen, zonder in de buurt van het plebs te komen. In elk gebouw zitten zo’n 50 studenten, er zijn uiteraard aparte jongens- en meisjesgangen. In het geval van de school in Wales gaat het om een heus kasteel, met uitgestrekte landerijen. Het buitenzwembad kijkt uit op de baai.

Sporten en engagement

Het semester start in september en duurt tot de kerstvakantie in december. In januari start het tweede semester, dat duurt tot juni, maar er is ook een lentevakantie, dan komen de studenten even naar huis. Het laatste stukje van het jaar kunnen de studenten dan op projectweek.

Maps

Waar focust UWC op? Uiteraard moet je academisch sterk in je schoenen staan, maar bij voorkeur heb je ook een interesse in sport. Elisabeth zeilt, tennist, duikt en hiket regelmatig, dus ze zou zich honderd procent thuis moeten voelen op de school. Zeker als je weet dat de prinses ook regelmatig kansarme jongeren helpt, nog een speerpunt van het programma aan UWC: outreach.

Want engagement is belangrijk aan UWC. De school focust op een multiculturele groep, je kan als je je aanmeldt zelfs niet kiezen waar ter wereld je naar school gestuurd wordt. Da’s allemaal om ervoor te zorgen dat er een goede mix bewaard wordt, zodat je een open geest kweekt en met verschillende soorten mensen leert omgaan. Als kroonprinses is dat natuurlijk een vaardigheid die Elisabeth goed zal kunnen gebruiken.

Vrijwilligerswerk

Daarnaast moeten de studenten ook nadenken over hoe ze zullen teruggeven aan de gemeenschap. Ze doen vrijwilligerswerk en denken na over hoe ze verbeteringen kunnen aanbrengen in een gemeenschap. Het gaat ‘m in UWC dus ook vooral om leiderschap, gevoel voor gemeenschap en, een beetje dromerig, een betere wereld maken.

Als alles goed gaat, studeert Elisabeth in 2020 af met een diploma dat ook geldig is in het buitenland. Of de prinses dan ook doorstroomt naar een buitenlandse universiteit, zal dan nog moeten blijken.

Google Maps

Gesponsorde artikelen