“Zwijg of ik steek u in den bak”: Antwerpse politie arresteert “per ongeluk” onwetende burgers bij rampoefening Sportpaleis

“Zwijg of ik steek u in den bak”: Antwerpse politie arresteert “per ongeluk” onwetende burgers bij rampoefening Sportpaleis

Bij de veiligheidsoefening van vorige week in het Sportpaleis Antwerpen zijn “per ongeluk” twee mensen opgepakt die niets met de oefening te maken hadden. Eén van hen klaagt dat hij zeker anderhalf uur als een terreurverdachte is behandeld. De Antwerpse politie zegt de fout te betreuren en gaat excuses aanbieden.

Eén van de “arrestanten”, Hamed Jabarkhel, schrijft op Facebook: “Ik zat in mijn wagen samen met een collega toen negen zwaarbewapende agenten op ons af kwamen. Ze namen ons onder schot en riepen dat we uit de auto moesten komen. In de gietende regen werd ik op de grond geduwd en kreeg ik handboeien om.”

Toen hij vroeg waarom ze werden opgepakt, reageerden agenten volgens hem met: “zwijg of ik schiet” en “zwijg of ik steek u in den bak”.

Sigaretten

Pas na meer dan anderhalf uur begreep Jabarkhel wat er aan de hand was. “Toen we bij het bureau arriveerden, werd het duidelijk dat de andere arrestanten figuranten waren: de handboeien mochten uit, sigaretten werden opgestoken, er werd gezellig gebabbeld.”

Volgens Jabarkhel weigerden de agenten om hun excuses aan te bieden en ze wilden ook niet hun naam geven. In het Facebook-bericht spreekt hij van discriminatie en hij vraagt of getuigen zich bij hem willen melden. “Ik wil er op één of andere manier voor zorgen dat de agenten die dit hebben gedaan ter verantwoording worden geroepen. En hopelijk kan ik zo voorkomen dat dit ooit nog met een andere burger gebeurt.”

De politie van Antwerpen schrijft op Twitter dat er een fout is gemaakt en dat er een onderzoek wordt ingesteld.

Gesponsorde artikelen