Left Right
scrollTop top

Zwitserland stemt vandaag over basisinkomen (2.250 euro/maand), maar ’t zal er allicht niet komen


Zwitserland stemt vandaag over basisinkomen (2.250 euro/maand), maar ’t zal er allicht niet komen

De Zwitsers gaan vandaag als eerste land ter wereld naar de stembus om zich uit te spreken over een gewaarborgd basisinkomen voor iedereen. Als het goedgekeurd wordt, krijgt elke Zwitser een minimuminkomen van 2.500 Zwitserse franc per maand, zo’n 2.250 euro, of hij nu werkt of niet. Althans, dat is het voorstel, over het bedrag zal nog gediscussieerd worden. Maar de kans is klein dat de voorstanders het halen, volgens peilingen is ongeveer 70% tegen.

Er waren 100.000 handtekeningen nodig om het referendum af te dwingen, maar het comité Basisinkomen Zwitserland slaagde erin om die te verzamelen en dus stemt het land vandaag.

Het voorstel: alle Zwitsers krijgen elke maand ruim 2.200 euro, en alle vormen van uitkeringen worden geschrapt. En voor ouders komt daar nog eens 560 euro per kind bij. Dat klinkt als een mooi bedrag, maar volgens de Nederlandse krant NRC is dat amper boven de armoedegrens in Zwitserland, een van de duurste landen ter wereld. Momenteel zitten grofweg één op de acht Zwitsers onder die grens.

Volgens het comité is het basisinkomen een alternatief voor de bestaande sociale zekerheid. De Zwitserse regering is geen voorstander van het voorstel. Alain Berset, de minister van Binnenlandse Zaken, waarschuwt dat het slecht zou zijn voor de Zwitserse economie. Volgens hem zou een basisinkomen de schatkist meer dan 180 miljard euro per jaar kunnen kosten. En dus zouden er serieuze belastingverhogingen nodig zijn.

epa

70% is tegen

Het is vrij onwaarschijnlijk dat het basisinkomen er ook echt zal komen, want volgens de laatste peilingen gaat slechts 20 tot 30 procent van de Zwitsers voor stemmen. Zelfs het ja-kamp gelooft niet dat ze gaan winnen, maar vanaf 20 procent ja-stemmers vindt Che Wagner, woordvoerder van Basic Income Switzerland, het al “sensationeel”.

Een negatieve uitkomst zou alleszins niet het einde betekenen van het idee, want ook onder andere Finland, Nederland en de Verenigde Staten denken erover na. In Finland staat het plan om ermee te experimenteren zelfs in het regeerakkoord.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810