Zwitsers stemmen over ‘boerkaverbod’: “Symbool van extreme politieke islam”

Zwitserland stemt dit weekend over een verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding in het openbaar. Volgens opiniepeilingen is een kleine meerderheid van de Zwitsers voorstander van de maatregel. 

De campagne tegen gezichtsbedekking in het openbaar wordt gevoerd door de radicaal-rechtse Zwitserse Volkspartij (SVP). De Zwitserse bevolking zal zich zondag uitspreken over het verbod in een bindend referendum. 

“In Zwitserland is het traditie dat je je gezicht laat zien. Het is een teken van onze fundamentele vrijheden”, zegt Walter Wobmann, een SVP-parlementslid en voorzitter van de referendumcommissie, aan persbureau Reuters. 

Boerkaverbod

De Zwitserse regering en het parlement kanten zich tegen het voorstel. Zo heeft de regering al opgeroepen om het plan te verwerpen omdat er zo weinig mensen sluiers dragen. De overheid waarschuwde ook dat een dergelijk verbod schade zou kunnen berokkenen aan het toerisme in het Alpenland. 

Hoewel in het voorstel niet rechtstreeks naar de islam wordt verwezen en het bijvoorbeeld ook gewelddadige demonstranten en hooligans zou kunnen treffen, wordt door plaatselijke politici, media en actievoerders algemeen gesproken over een ‘boerkaverbod’.

In Zwitserse steden hangen campagneposters met teksten als “Stop de radicale islam” en “Stop het extremisme!”, met daarop een vrouw in een zwarte nikab. Op andere posters staat te lezen: “Nee tegen een absurde, nutteloze en islamofobe ‘anti-boerka’-wet”.

Het verbod zou betekenen dat niemand zijn gezicht volledig mag bedekken in het openbaar – of dat nu in winkels is of in de vrije natuur. Er zouden uitzonderingen worden gemaakt, onder meer in gebedshuizen.

“Symbool voor extreme islam

Wobmann meent dat de stemming niet tegen de islam zelf is, maar voegt eraan toe: “De gezichtsbedekking is een symbool voor deze extreme, politieke islam die steeds prominenter aanwezig is in Europa en waarvoor geen plaats is in Zwitserland.”

Niemand in Zwitserland draagt een boerka (volledige gezichtsbedekking) en ongeveer 30 vrouwen in het hele land dragen een nikab (alleen de ogen zijn zichtbaar), schat de universiteit van Luzern. Moslims maken 5,2 procent uit van de Zwitserse bevolking van 8,6 miljoen mensen. (mah)

Lees ook:

Meer
Lees meer...