Zwitserse autostrades krijgen netwerk met elektrische oplaadpunten

Zwitserse autostrades krijgen netwerk met elektrische oplaadpunten

In Zwitserland wordt het vanaf volgend jaar misschien mogelijk om op de rustplaatsen langs de autostrades oplaadpunten voor elektrische wagens te vinden. Dat heeft het Zwitserse Office Fédéral des Routes (Ofrou) aangekondigd. Er werd tevens benadrukt dat een aanbesteding zal worden gelanceerd, in de hoop een aantal geïnteresseerde partijen te kunnen aantrekken voor het beheer van de oplaadstations.

Op de rustplaatsen langs de autostrades in Zwitserland kunnen nu, door een verandering in de wetgeving, ook andere energiebronnen dan fossiele brandstoffen worden verkocht. Het Ofrou zou een bedrag van 0,5 miljoen Zwitserse frank per rustplaats investeren om oplaadpunten te installeren.

Voorwaarden

Een woordvoerder van de Zwitserse regering stelt dat elektrische wagens steeds belangrijker worden in het autoverkeer. En die auto’s kunnen Zwitserland helpen om zijn doelstellingen op het gebied van energie en klimaatverandering te realiseren. De geleverde elektriciteit moet wel in Zwitserland zijn opgewekt en moet een duurzaam karakter hebben. Daarnaast zullen de uitbaters de investering van Ofrou met een jaarlijkse vergoeding moeten afbetalen.

Er wordt geschat dat een honderdtal rustplaatsen langs de Zwitserse autostrades zouden kunnen worden uitgerust met elektrische oplaadpunten. Die punten zijn ook al uitgerust met onder andere toiletten, groene ruimtes, banken en kiosken met snacks en dranken.

Kantons

De eerste installatie wordt verwacht tegen eind volgend jaar in gebruik genomen te kunnen worden. Er zijn al punten met een aantal oplaadpunten, voornamelijk op lokale routes en uitgebaat door de kantons. ZO werd er vorig jaar bijvoorbeeld op de bergpas van de Grote Sint-Bernard een laadpunt voor elektrische auto’s geïnstalleerd.

Gesponsorde artikelen