1 Belg op 100 is dollarmiljonair, maar de echte nieuwe rijken zitten in Afrika

Het aantal dollarmiljonairs in België is gestegen met 14,4 procent. Terwijl vorig jaar 94.555 Belgen meer dan een miljoen dollar (740.000 euro) op hun rekening hadden, zijn dat er intussen meer dan 106.000, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Franse consultantmultinational Capgemini en vermogensbeheerder RBC Wealth Management. De grootste stijging komt uit Afrika, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika. 

Volgens CEO van Capgemini Robert van der Eijk hebben de nieuwe dollarmiljonairs hun vermogen te danken aan erfenissen in de vorm van vastgoed, beleggingen en zwart geld dat terugkeert uit het buitenland, zo schrijft De Morgen. Vooral beleggingen bleken een goede zet te zijn, aangezien de Bel-20 vorig jaar met 18,1 procent toenam, tegenover een minieme stijging van 0,3 procent van de economie. 

Uit een gelijkaardige studie van Credit Suisse hebben slechts tien landen (waaronder Noorwegen en Zwitserland) meer miljonairs per duizend inwoners dan België. Sinds 2009 nam het aantal miljonairs in ons land zelfs toe met bijna 40 procent. Bij de berekening wordt gekeken naar hoeveel geld de personen op hun rekening hebben, net zoals naar beleggingsportefeuilles en vastgoed. De eigen woning wordt niet meegeteld.

Niet ongelijk verdeeld

Ondanks het opmerkelijke aantal nieuwe miljonairs in België, is er geen ongelijke verdeling, volgens Ive Marx van de Universiteit Antwerpen die met Sarah Kuypers een herberekening maakte van de vermogensstudie van de ECB. De vermogensconcentratie in België is immers kleiner dan in veel andere landen. “Tien procent van de gezinnen bezit 44 procent van het vermogen. Dat is een sterk gegeven, maar relatief minder dan in andere landen”, aldus Marx in De Standaard.

Herverdeling van superrijken in de wereld

De verdeling van de ultrarijken is drastisch veranderd in de wereld. Volgens het Global Wealth Report van de Britse consultant Knight Frank komt de grootste groei uit landen in het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Afrika, waar het aantal superrijken met een vermogen van meer dan 30 miljoen de laatste tien jaar is verdubbeld.

Hoewel Londen en New York nog steeds de thuisbasis is van het grootste aantal miljardairs, komt de sterkste vermogensgroei van het afgelopen jaar van buiten de VS en Europa, zoals de Indonesische hoofdstad Jakarta (+38 procent), Dubai (+ 17 procent), Sao Paulo (+13 procent) en de Keniaanse hoofdstad Nairobi (+ 5 procent). 

It’s time for Africa

De verwachtingen voor Afrika zijn zelfs nog beter. Zo zou het aantal Afrikanen die meer dan 100 miljoen dollar bezitten de komende tien jaar met 50 procent toenemen. Daarnaast wordt verwacht dat het continent meer dan 38 miljardairs zal tellen en dat het aantal sneller zal toenemen dan bij de meest ontwikkelde landen ter wereld. 

Ook voor Azië ziet de toekomst er rooskleurig uit, met Vietnam als snelst groeiende land. Daar zal het aantal inwoners die meer dan 30 miljoen dollar bezitten stijgen met 166 procent. In Indonesië neemt het toe met 144 procent. De snelle groei in Vietnam is onder andere te danken aan de versoepeling van de regels waardoor buitenlandse investeringen makkelijker zijn geworden en de inspanningen om de focus van de economie te verplaatsen van landbouw naar  industrie. In Indonesië, China en en India zien we een gelijkaardig verhaal. 

Bronnen: The Wealth Report, news.com, De Morgen, De Standaard