10 films en documentaires over de klimaatcrisis die je moet gezien hebben

Er zijn de jongste jaren uitstekende documentaires gemaakt over ons veranderend klimaat en de vijf die we hier kiezen zijn dan ook maar een begin. Het lijkt voor Hollywood wél erg moeilijk om een ​​goeie film over klimaatverandering te maken als je het armzalig aanbod bekijkt van goeie fictie geïnspireerd door global warming. Toch konden we er ook daar een aantal vinden.

NON FICTIE

1. Before the Flood (2016)

De documentaire is de meest high profile-milieufilm sinds Al Gore’s An Inconvenient Truth. Verteld door en met Leonardo DiCaprio, volgt Before the Flood de filmster naar vijf continenten tijdens zijn reis als vredesambassadeur voor de Verenigde Naties om de gevolgen van de klimaatveranderingpersoonlijk te aanschouwen. Hoewel het meeste wat hij ontdekt erg verontrustend is, heeft de film een ​​algemene boodschap van hoop: dat als landen samenwerken, ze de gevolgen van klimaatverandering kunnen verzachten.

2. Chasing Coral (2017)

De documentaire Chasing Coral uit 2017 is één op een vrij korte lijst met films die een 100% beoordeling krijgen op de populaire recensie-verzamelaar Rotten Tomatoes. Dat koraalriffen existentieel worden bedreigd door de klimaatcrisis, is bijna overal erkend. Maar filmer Jeff Orlowski brengt met deze film niet eenvoudig een rapport over die dreigende ecologische catastrofe.

In plaats daarvan doordrenkt Orlowski zijn film met zoveel empathie en enthousiasme voor de oceanen van onze wereld en hun ecosystemen – en ook voor degenen die hard werken om te redden wat er is overgebleven – dat het onmogelijk is om wat hij toont naast je neer te leggen.

3. An Inconvenient Truth en An Inconvenient Sequel: Truth to Power (2006 en 2017)

De film die een beweging op gang bracht – en de follow-up. Al Gore kan je alvast toch één ding nageven: nadat ze An Inconvenient Truth van de voormalige Amerikaanse vicepresident zagen, begrepen een pak meer mensen wereldwijd eindelijk de realiteit van de klimaatcrisis die onze planeet aan het verwoesten is. De impact van de film wordt nog steeds meer dan tien jaar gevoeld nadat hij de Academy Award 2007 voor beste documentaire won en zijn plaats innam in de best scorende documentaires aller tijden.

4. To the Ends of the Earth (2016)

Deze docu volgt het leven van mensen die bezig zijn met extreme olie- en gaswinning. Er wordt ook gekeken naar het groeiend aantal wetenschappers, auteurs en activisten die zich een toekomst voorstellen waarin betrouwbare energie en duurzaamheid tegelijkertijd mogelijk zijn. Verteld door Emma Thompson, die de vinger op de wonde legt over de echte kostprijs van intensievere energieproductie.

5. Years of Living Dangerously (2016, twee seizoenen)

Years of Living Dangerously won een Emmy Award als Outstanding Documentary of Nonfiction Series. Uitvoerende producers waren onder meer James Cameron en Arnold Schwarzenegger en dat maakte het wellicht gemakkelijker om een hoop beroemdheden te strikken. Deze ‘correspondenten’ reisden de wereld rond om experts en gewone mensen te interviewen die werden getroffen door en op zoek waren naar oplossingen voor de effecten van het broeikaseffect. Harrison Ford, Ian Somerhalder, America Ferrera, David Letterman, Gisele Bündchen, Jack Black, Matt Damon, Jessica Alba, Sigourney Weaver en diverse andere acteurs en bekende journalisten – en zelfs Barack Obama werkten mee aan de reeks.

FICTIE

6. Snowpiercer (2013)

Snowpiercer is een Zuid-Koreaanse sciencefictionfilm uit 2013 gebaseerd op de Franse striproman De ijstrein (Le Transperceneige) van Jacques Lob, Benjamin Legrand en Jean-Marc Rochette. De film werd geregisseerd door Bong Joon-ho en het scenario is van Bong en Kelly Masterson. De hoofdrollen zijn voor Chris Evans, Song Kang-ho, Go Ah-sung, Jamie Bell, Ewen Bremner, John Hurt, Tilda Swinton, Octavia Spencer, en Ed Harris.

In een toekomst waarin een experiment om de opwarming van de aarde te stoppen is mislukt, is er een ijstijd ontstaan waardoor bijna alle leven op Aarde verdwenen is. De enige overlevenden zitten in de Snowpiercer, een lange trein die continu rond de planeet reist. In de trein bestaat een klassesysteem, waarbij de elite vooraan woont en de armen achteraan. Door de slechte levensomstandigheden ontstaat er achteraan een revolte, waarbij een groep probeert wagon voor wagon het voorste deel van de trein te veroveren.

Snowpiercer is een microkosmos van de 21e-eeuwse samenleving: multicultureel, maar met de 1% die de leiding heeft over de motor. Degenen in de achterste wagens zijn degenen die de revolutie doen ontbranden, maar degenen die de boel controleren lijken tevreden door te gaan in cirkels. klinkt bekend in de oren?

7. Beasts of the Southern Wild (2012)

In 1995 kon Kevin Costner Universal overtuigen 170 miljoen dollar te verspelen aan een draak van eco-pic (Waterworld) met een hoofdpersonage met kieuwen. Beasts of the Southern Wild van 2012, dat een ander soort beeld van een stijgende zee geeft, kostte amer 1,8 miljoen dollar om te maken.

Beasts of the Southern Wild is geen klassieke dystopisch sci-fi, maar het heeft nog steeds een visionaire glans in zijn ogen, en het gaat over hedendaagse ecologische zorgen. Het verhaal is gebaseerd op dat van het toneelstuk Juicy and Delicious van Lucy Alibar. De film werd genomineerd voor de Oscars voor beste film, beste regie, beste aangepaste scenario en beste hoofdrolspeelster (Quvenzhané Wallis). De destijds negenjarige Wallis was daarmee de jongste actrice ooit die een nominatie kreeg in deze categorie en überhaupt de allereerste Oscargenomineerde die werd geboren in de 21e eeuw.

Beasts of the Southern Wild kreeg meer dan zestig andere filmprijzen daadwerkelijk toegekend, waaronder de Gouden Camera van het Filmfestival van Cannes 2012, de Independent Spirit Award voor beste cinematografie, de National Board of Review Award voor beste regiedebuut, de Satellite Award voor nieuw talent (Wallis) en zowel de juryprijs als de cinematografieprijs van het Sundance Film Festival 2012.

8. Interstellar (2014)

De raison d’être van het verhaal van Interstellar is een aarde die onleefbaar aan het worden is voor mensen. Er is niets bijzonder optimistischs aan de suggestie van regisseur Christopher Nolan dat we misschien de planeet zullen verlaten, maar hoofdrolspeler Matthew McConaughey’s reis naar het onbekende buigt overduidelijk terug naar een exact punt in ruimte en tijd. Alle klassieke midwest cornfield-beelden zijn niet alleen de wake-up call van Nolan naar het meest sceptische land als het aankomt op klimaatverandering, maar een herinnering voor ons allemaal dat elke oplossing begint op de meest vertrouwde plek: thuis.

9. Hell (2011)

De Duitse horrorfilm Hell (geproduceerd door Roland Emmerich) speelt zich af op een broeikasaarde. Een temperatuurstijging van 10 graden heeft uitstapjes overdag gevaarlijk gemaakt. De film gaat over een jonge vrouw genaamd Marie (Hannah Herzsprung), haar vriend Phillip (Lars Eidinger) en haar jongere zus Leonie (Lisa Vicari) die door de verwoeste woestenij van Duitsland rijden nadat een klimaatcrisis de samenleving dus heeft vernietigd. Het trio speurt naar water, gas en voorraden.

10. The Colony (2013)

The Colony is een Canadese sciencefiction-horrorfilm geregisseerd door Jeff Renfroe. Door de opwarmende klimaatverandering hebben mensen in de nabije toekomst weermachines gebouwd om de opwarming van de Aarde te beheersen. Als de machines kapot gaan, gaat het op een dag sneeuwen zonder dat het stopt. Een aantal groepen mensen die nog in leven zijn, verblijven in ondergrondse bunkers om aan de extreme kou te ontsnappen. Door een onbekende ziekte sterven ook daar veel mensen. Als bunker Colony 7 al zeven dagen geen bericht meer heeft ontvangen van Colony 5 (de enige bunker waarmee ze nog contact hebben), maakt leider Briggs van Colony 7 samen met twee vrijwilligers een reis in de barre kou naar de bunker Colony 5 om te kijken of ze hulp kunnen gebruiken. Maar daar aangekomen treffen ze heel wat anders aan dan ze verwacht hadden.

Meer
Lees meer...