Je mag met volle teugen en zonder schuldgevoel genieten van aardbeien, want:
1. Ze zijn caloriearm.
Met 36 calorieën en 0,4 gram vet per 100 gram zijn ze het ideale tussendoortje.
2. Ze zitten vol vitamine C.
Ze bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel: 55 tot 64 miligram per 100 gram tegenover 50 milligram per 100 gram. Aardbeien zijn niet dé vitamine C-kampioenen: papaya, kiwi, rode paprika’s, broccoli en bloemkool doen allemaal beter.
3. Ze helpen je tanden te witten.
Het zuur in aardbeien helpt vlekken op de tanden te verwijderen.
4. Ze helpen kanker op afstand houden
Met dank aan ellagic acid, een stof die werkt als een antioxidant, en zo kanker kan helpen tegengaan. In één studie werd granaatappel (wat ook veel ellagic acid bevat) gelinkt aan een lagere bloeddruk en dikkere aderwanden. Het bewijs is echter flinterdun, en er wordt beweerd dat ellagitanines meer kunnen doen dan het zuur. Geen wondermiddel dus.
5. … en helpen bij cholesterol, bloeddruk, hartziekten en zelfs diabetes.
Met dank aan de flavonoïden, ook een soort antioxidant. Hier zijn meer studies voorhanden: twee over de verminderde kans op diabetes, cholesterol en hartziekten.
6. Aardbeien zijn ook goed voor het geheugen.
Ze helpen het cognitieve verval bij ouderen af te remmen, zo bleek uit deze studie.