Volgende week start het academiejaar weer en dan gaan tienduizenden jongeren op zoek naar een diploma waar ze drie jaar later werk mee moeten zoeken. Maar een honderdduizendtal onder hen zou niet ver komen: het diploma dat ze hebben leidt namelijk naar een job die tegen dan geautomatiseerd wordt. Dat zeggen Het Laatste Nieuws en De Morgen naar aanleiding van een studie van Deloitte.
Volgens Deloitte, een adviesbureau, zijn ruim 100.000 studenten een diploma aan het halen waarmee ze geen werk meer zullen vinden. De jobs die aan het diploma hangen zullen namelijk binnen een aantal jaar al geautomatiseerd zijn.
De impact van de robotisering en automatisering zal in tal van sectoren enorm zal. Momenteel is het onderwijssysteem daar niet op voorzien. Daarom worden veel jongeren nu opgeleid voor jobs die binnenkort overgenomen worden door robots of computers.
Economie en zorg
Deloitte rekende uit dat in Nederland 300.000 studenten aan het studeren zijn voor een diploma dat tot niets leidt. Vooral de middelbare scholieren zonder verder diploma zijn daar het slachtoffer van: 42 procent van die jobs zou binnen afzienbare tijd door een robot kunnen worden uitgevoerd. Maar ook een dikke twintig procent van de hogeschoolstudenten zou beter voor iets anders kiezen.
In Vlaanderen zou het om honderdduizend studenten gaan. Bij het hoger onderwijs hebben we het bijvoorbeeld over economie, landbouw, journalistiek en de vrijetijdssector. In het middelbaar hebben de commerciële, zorg- en technische richtingen weinig kans op werk na afstuderen.
Ondanks technologische vooruitgang voorbije 200 jr. nog nooit zoveel jobs als nu. Waarom mensen bang maken? #dtv https://t.co/GWh7vzkZn1
— Jan Van Cauwenberghe (@JanVanCau) 15 September 2016
Creatieve oplossingen bedenken is de voorloper van automatisering! Geen enkel diploma kan daar tegenop. https://t.co/jbDG11Zhe2
— Peter Garmyn (@petergarmyn) 15 September 2016