100 jaar na de wapenstilstand: hier zijn 52 bijzondere foto’s uit de Eerste Wereldoorlog die je moet gezien hebben

Precies honderd jaar geleden, op 11 november 1918, gingen mensen in de hele wereld de straat op voor een uitzinnige viering: de Eerste Wereldoorlog was eindelijk geëindigd. Die was begonnen in juli 1914 en bleek langer te duren en dodelijker te zijn dan eender welk conflict in de geschiedenis van de mensheid.

Bij de uitbraak hadden de optimistische Britten voorspeld dat de oorlog met Kerstmis zou zijn afgelopen. In plaats daarvan duurde de oorlog meer dan vier jaar en eiste 16 miljoen levens – en daarbij rekenen we dan niet eens tientallen miljoenen slachtoffers van etnische genocides en Spaanse griepuitbraken, die beide werden verergerd door de oorlog. Hier zijn 52 bijzondere foto’s uit die tijd:

getty

Franse troepen onder granaatvuur tijdens de slag om Verdun. Die werd gevochten van 21 februari tot 18 december 1916, en het was de grootste en langste strijd van de Eerste Wereldoorlog aan het westelijk front tussen de Duitse en Franse legers.

getty

Britse soldaten genieten van een uitstapje op een Britse Mark IV-tank. Tanks werden uitgevonden door de Britten, die ze voor het eerst in 1916 in de strijd gebruikten. Ze werden tanks genoemd omdat de Britten probeerden hun nieuwe uitvinding onder het mom van watertanks te verbergen.

getty

Een man toont zijn kogelvrije vest in 1915. Kogelvrije vesten bevonden zich tijdens de Eerste Wereldoorlog in een experimentele fase en de dragers ervan leken vaak op middeleeuwse ridders.

getty

Franse troepen proberen op te rukken terwijl ze onder vuur liggen tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1916. 1,4 miljoen Fransen sneuvelden tijdens de oorlog.

getty

Twee Amerikaanse soldaten die op het punt staan ​​om verscheept te worden naar de oorlog in Frankrijk. Ze hebben hun huisdieren bij: een teckel en een wasbeer. Soldaten namen soms hun huisdieren mee naar de oorlog als metgezellen of mascottes die bedoeld waren om het moreel op te krikken.

getty
Amerikaanse cavaleriesoldaten staan rechtop op hun paarden. Paarden hadden het voordeel van snelheid, vooral bij het overbrengen van berichten vóór de uitvinding van de radio. Paarden waren ook betrouwbaarder dan tanks of vliegtuigen, die nog in de kinderschoenen stonden.
getty
Duitse soldaten ontdekken in 1917 paardenskeletten in een bos bij Slavinski in Polen. Het Britse leger heeft tijdens de oorlog meer dan een miljoen paarden en muilezels ingezet, ondanks nieuwe ontwikkelingen in vliegtuigen en tanks.
getty
Amerikaanse soldaten tonen verschillende soorten gasmaskers die door geallieerde en Duitse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1917 werden gebruikt. De nieuwe uitvinding van oorlogsvoering met gifgas betekende dat gasmaskers onontbeerlijk waren.
getty
Duitse soldaten liggen dood in een greppel in 1917 tijdens de slag om Cambrai, Flesquieres, Frankrijk. Meer dan 2 miljoen Duitse soldaten werden gedood tijdens de Eerste Wereldoorlog.
getty

Britse soldaten zitten rond een lamp in hun loopgraaf in 1916. Soldaten voelden vaak een diep gevoel van kameraadschap met hun eenheid.

getty

Een Duitse cavalerist met een gasmasker en met een lange speer – twee zaken uit twee verschillende oorlogstijden – in 1917.

getty

Amerikaanse troepen op mars in 1917. Amerikaanse soldaten kregen de bijnaam Doughboys, mogelijk omdat ze de biezen op hun uniformen wit hielden door er klein op te wrijven.

getty
9e Infanterie van de 15e Brigade dichtbij de vijandelijke linie nabij Morlancourt in juli 1918. De Britse infanteriebrigade vocht in Bergen, Ieper en vele andere veldslagen in heel Europa.
getty

Een Duitse U-boot in 1916. Duitsland was het eerste land dat onderzeeërs in oorlog gebruikte. Hoewel er slechts 38 van zulke U-boten waren, waren het buitengewoon effectieve wapens.

getty
Adolf Hitler gekleed in zijn velduniform tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1915. De toen onbekende soldaat deed het goed in WO I; hij werd gepromoveerd tot korporaal. Hij werd ook twee keer gewond.
getty

Britse soldaten stonden in de loop van de Eerste Wereldoorlog in een smalle loopgraaf in oktober 1914. De meeste WWI vertrouwden op loopgravenoorlog, hoewel die uiterst onplezierige plaatsen waren om te zijn. Sommige waren modderig, met overvolle toiletten en lijken begraven in de buurt.

getty
Troepen van de 1st Australian Division lopen op een vlonder in de buurt van Hooge (Ieper) in oktober 1917. Ze zijn op weg naar de frontlinie om hun kameraden te ontzetten, wiens aanval de dag ervoor Broodseinde kon veroveren.
getty
Vernoemd naar hun ontwerper, de Duitse graaf Ferdinand von Zeppelin, gebruikte het Duitse leger vaak deze relatief nieuwe vorm van luchtoorlogvoering.
getty

Een gewonde Duitse soldaat, mei 1915. Duitsland werd verscheurd over de aanzienlijke verliezen die het leed tijdens de oorlog.

getty
De begrafenis in Cobh, County Cork (ierland) van de slachtoffers van de ramp met Lusitania. Dat Cunard-passagiersschip werd getorpedeerd door een Duitse onderzeeër voor de kust van Ierland en zonk. 1.198 passagiers kwamen om.
getty
De ruïnes van St Maartenskerk, Ieper, België in januari 1917. De stad Ieper leed tijdens WWI bijzonder hard onder de strijd.
getty
Een luchtgevecht in 1915. Het vliegtuig was kort voor WO I uitgevonden en de technologie was nog steeds rudimentair.
getty
Het personeel van het Britse Rode Kruis verzorgt in 1915 gewonde soldaten op een Russisch slagveld. Meer dan 90.000 mensen hebben zich vrijwillig aangemeld voor het Rode Kruis in Groot-Brittannië en overzee tijdens de oorlog. Eén zo’n opmerkelijke vrijwilliger was schrijfster Agatha Christie.
getty

Een Duitse soldaat springt uit een observatieballon nadat deze door vijandelijke acties was vernietigd. Check de primitieve parachute.

getty

Italiaanse soldaten met hun hondenteam in 1917. Meer dan 20.000 honden “vochten” in de Eerste Wereldoorlog. Ze droegen boodschappen en voorraden, en ze voerden wacht- en verkenningsmissies uit.

getty

De Britse soldaat, avonturier en auteur Thomas Edward Lawrence, bekend als Lawrence Of Arabia, vermomd als een Syrische zigeunervrouw in vijandelijk gebied, waarschijnlijk Damascus, in 1918. In 1914 trok Lawrence naar de Noord-Sinaï en voerde daar een spionagemissie uit onder het mom van een wetenschappelijke expeditie .

getty

Een Italiaans alpenregiment op de Rutor-gletsjer in Italië. In de afgelopen jaren heeft het de opwarming van het klimaat een aantal dode WWI-soldaten uit Italiaanse gletsjers doen verschijnen. Hun lichamen waren een eeuw in het ijs bewaard.

getty

Een door paarden getrokken Duitse ambulance die getroffen is door een bom. Door paarden getrokken ambulances waren gebruikelijk tijdens de vroege periode van de oorlog.

getty
De Duitse soldaat August von Mackensen (1849 – 1945) in 1914. Hij dreef onder meer de Russen uit Warschau en was de de facto heerser van Roemenië tot de wapenstilstand
getty
Met gasmaskers uitgeruste mannen van het Britse machinegeweercorps met een Vickers-machinegeweer tijdens de eerste Slag aan de Somme in 1916. Die slag duurde 141 dagen en was een van de dodelijkste van de Eerste Wereldoorlog.
getty

Een vrouw die in 1915 aan de slag is in een munitiefabriek. De oorlog zag een instroom van vrouwen in de beroepsbevolking – alleen al in de UK werden wel een miljoen vrouwen ‘munitionettes’, die in gevaarlijke omstandigheden werkten om wapens voor de mannen aan de frontlinie te produceren.

getty

Italiaanse soldaten verdedigen een loopgraaf die tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1915 in de berg was gegraven. Er is weinig geweten over het exacte aantal Italiaanse slachtoffers tijdens de oorlog, maar wellicht kwamen 1,25 miljoen Italiaanse militairen en burgers om.

getty

Een Duitse soldaat geeft een gewonde Rus een drankje uit zijn fles tijdens gevechten in Galicia in juni 1915. Tijdens de oorlog waren er korte momenten van vrede. Het beroemdste was op eerste kerstdag in 1914. Op die dag legden ongeveer 100.000 Britse, Belgische en Franse soldaten hun geweren neer en wisselden geschenken uit en zongen zelfs kerstliederen met hun Duitse vijanden.

getty
De Nederlandse spion Mata Hari, echte naam Margarete Geertruida Zelle, doet de “dans van de zeven sluiers”. De beroemde danseres werd gerekruteerd om voor Frankrijk te bespioneren in 1916. Ze werd het jaar daarop door het vuurpeleton geëxecuteerd door de Franse regering nadat ze ervan beschuldigd werd ook een Duitse spion te zijn, een claim waarvoor weinig bewijs was.
getty

Het First Camel Corps: de brigade vocht voor de geallieerden in de woestijnen in het Midden-Oosten en Afrika.

getty
Een Duits bevoorradingsteam. De paarden en ruiter zijn uitgerust met gasmaskers.
getty

Franse officieren die in stijl in een greppel bij de frontlinie dineren. Franse soldaten plaagden hun Engelse bondgenoten over hun rantsoenen van blikjes corned beef – en zeiden dat het eigenlijk apenvlees was.

getty
Een Duitse Zeppelin die opstijgt uit zijn basis voor een raid op Londen in 1915. Tijdens de Eerste Wereldoorlog voerden de Duitsers 12 lvan die raids uit op Londen waarbij ongeveer 530 mensen werden gedood. Zeppelins bleken echter kwetsbaar te zijn, toen Britse vliegers met succes verschillende vuurgevechten neerschoten.
getty

Het graf van een Franse soldaat, gemarkeerd door zijn geweer en helm, op het slagveld van Verdun. Andere rudimentaire grafstenen waren eenvoudige houten kruisen of gewoon wat stokken die in de grond werden geduwd.

getty
Een jong Amerikaans meisje herstelt legeruniformen tijdens de Eerste Wereldoorlog.
getty
Britse soldaten, nieuw aangekomen in Frankrijk, klaar om naar de linie te gaan.
getty
Britse piloten van Squadron RFC, ontspannen op hun basis in Larkhill in Wiltshire, in afwachting van een nieuwe missie.
getty
Twee mannen worden ingelijfd bij het Britse leger en ondergaan een medische controle aan de Marylebone Grammar School in Londen. In de acht weken na het uitbreken van de oorlog hadden meer dan driekwart miljoen Britse mannen zich bij het leger gemeld.
getty

Franse troepen dragen een vroege vorm van gasmasker in de loopgraven tijdens de tweede slag om Ieper in 1915. Het gasmasker werd gepionierd door de Schotse wetenschapper John Scott Haldane, die zelfs zijn nieuwe uitvinding op zichzelf en zijn familie testte. Vóór gasmaskers werd soldaten geadviseerd om hun gezichten te bedekken met een met urine doordrenkte doek.

getty

Duitse soldaten profiteren van een gunstige windrichting om gifgas uit cilinders te stoten. De Duitsers waren de allereersten die gifgas gebruikten toen ze in 1914 in het Britse leger in Frankrijk bestookten met dianisidine chloorsulfaat, een irriterende stof voor de longen.

getty

Piloten van de Royal Air Force, klaar om in 1916 vanuit hun vliegtuig bommen met de hand in Duitsland te laten vallen.

getty
Heinrich Gontermann bij zijn Fokker DR-1 trippeldekker-vliegtuig. Gontermann, die 39 overwinningen had als jachtpiloot, werd in dit vliegtuig gedood toen het in de lucht brak. De DR-1 is ontworpen door vliegtuigfabrikant Anthony Fokker, en was het vliegtuig dat ook werd gebruikt door de beroemde Rode Baron.
getty
Gewonde Indiase soldaten van het Britse leger in het Brighton Pavilion in 1915 in Engeland. Indiase soldaten werden er vaak naartoe gestuurd om te herstellen vanwege het warme klimaat in de kuststad.
getty

Een gewonde Amerikaan in een ziekenhuis in Londen leest in juli 1918 een tijdschrift met een verpleegster aan zijn bed. De nieuw uitgevonden machinegeweren betekenden dat er veel meer slachtoffers waren dan in eerdere oorlogen.

getty

Gewonde soldaten lezen het laatste oorlogsnieuws op de koer van het London Hospital in Reading in 1914. Nieuwe technologieën in die tijd waren bloedtransfusies, een betere manier om met infecties om te gaan en ook fel verbeterde chirurgie.

getty

Een Amerikaanse soldaat schudt de hand van een Brits jongetje lid terwijl zijn divisie door de straten van Londen paradeert in augustus 1917.

getty
Londen viert de ondertekening van de wapenstilstand aan het einde van de Eerste Wereldoorlog in november 1918. De oorlog is voorbij!