17 geheime trucjes waardoor jij sowieso die droomjob scoort

Jep, interviewers kunnen het je soms echt moeilijk maken. Maar als jij weet wat ze willen, is die sollicitatie een makkie. VDAB heeft tal van tips om jou voor te bereiden en kent de geheimpjes van een goed gesprek. Hier zijn alvast 17 trucjes die jou in no time aan die droomjob helpen.

1. Deel kaartjes uit, véél kaartjes

Giphy
Netwerken, het werkt écht. Dus kom je kot uit, ga naar feestjes, recepties, evenementen waar veel (belangrijke) mensen komen en stel jezelf voor. Je weet nooit wie je tegenkomt en wanneer, dus neem zeker altijd een stapeltje business cards mee. Trade them like Pokémon Cards! 😉

2. En eum, het helpt echt wel als je de juiste mensen kent …

Giphy
Connecties, gotta have them! Ken je een insider binnen het bedrijf, dan moet je dat zeker (subtiel) vermelden. Maar begin niet aan namedropping te doen. Niemand houdt van opscheppers. En eum … als je Jan Jambon niet echt kent, zeg je dat ook beter niet. 😉

3. … of als je vroeger al voor een belangrijk bedrijf hebt gewerkt

Giphy
Zéker als dat bedrijf een goed imago heeft. Je hebt sowieso een streepje voor op andere kandidaten en you will get noticed. Nog meer kans maken op die job? VDAB heeft heel wat tips om je voor te bereiden.

4. Zorg ervoor dat het je er van de eerste keer boenk op zit met je CV …

Giphy

Wees fris en helder, want … ze kijken er maar zes seconden naar. Je moet dus van de eerste keer (op een goede manier) opvallen. Wil je ze echt achterover blazen met je cv? Lees dan zeker de tips van VDAB.

5. … gebruik dus de juiste keywords

Giphy
Grote bedrijven kiezen voor een computersysteem om de hopen cv’s die ze krijgen te evalueren. Als je de juiste woorden niet gebruikt, dan kom je zonder pardon op de ‘NEE-hoop’ terecht. Computer says no, for real. Lees dus zeker goed de vacature en de vereisten die je nodig hebt.

6. Maak subito presto een LinkedIn-profiel aan als je er nog geen hebt

Giphy

Dit is jouw virtueel visitekaartje. Bijna elke werkgever checkt of je LinkedIn hebt en welke connecties je allemaal hebt. Let wel op dat je profiel up to date is en dat je alle regels kent, anders blijf je er beter weg. Hier vind je alvast enkele tips waarmee je een goede indruk kan maken.

7. Let op wat je op sociale media zet, ze checken het zeker

Youtube

Google can be your friend … or your enemy! Alles wat je online doet, laat zijn sporen na. Je werkgever verandert helemaal in Sherlock Holmes wanneer hij je background checkt en heeft daar soms zelfs helemaal geen vergrootglas bij nodig. Wees dus voorzichtig met wat je op het internet plaatst. They will find out.

8. En let op met (valse) referenties

Giphy

Wat denk je nu zelf? Natúúrlijk checken ze die referenties. Zeker als die zo indrukwekkend zijn als jij beweert. Dus met te liegen maak je jezelf alleen maar belachelijk en ongeloofwaardig. Heb je echt goeie referenties? Laat die persoon op voorhand iets weten, zodat je ook zeker bent dat die iets goed over je zal zeggen.

9. Zorg voor een frisse en verzorgde uitstraling tijdens je gesprek …

Giphy
Want ook hier weet de werkgever binnen de minuut of hij je wil aannemen of niet. De juiste handdruk, de perfecte outfit én een professionele, maar vriendelijke houding. Als je dat niet hebt is het so long, farewell, auf wiedersehen, goodbye! Meer tips over hoe je je moet gedragen, vind je op de VDAB-website.

10. … en keeeeeep on smilin’

Giphy

Je uitstraling is belangrijk en een glimlach brengt je al heel ver. Niemand wil toch Grumpy tegenover zich hebben. Dus: smile away. Zelfs als je een telefonisch interview hebt, probeer zoveel mogelijk te glimlachen. Ze voelen het gewoon als je lacht of niet. Creepy, but true!

11. Hou altijd oogcontact met diegene die aan het woord is

Zo kom je zelfzeker over én je kan beter inspelen op je gesprekspartner. Voor de persoon tegen wie je praat is het ook veel aangenamer als je naar hem kijkt. Zolang je maar niet de hele tijd freaky zit te staren. 😉

12. Kom nooit te laat (of te vroeg!) naar je sollicitatiegesprek …

Giphy
Te vroeg? Het lijkt alsof je de godganse dag niets anders te doen hebt. Bovendien zal de persoon waarmee je een afspraak hebt een bepaalde druk voelen om zich te haasten. Tien minuutjes voor je afspraak arriveren is ideaal. Ben je toch vroeger, check nog snel je e-mail of verken de buurt een beetje.

13. … en geef NOOIT forfait!

Iedereen die solliciteert, zit wel eens met de poepers. Maar, je hebt toch al dat gesprek te pakken. Waarom dan die kans laten liggen? Bovendien is het onprofessioneel als je niet komt opdagen. Als je een ‘Caspertje’ doet, kom je zeker op ’the black list’. Het bedrijf beschouwt je zo dood als Casper. En ook andere werkgevers zullen hiervan horen. Yep, dit spook blijft je achtervolgen.

14. Zet niet alle hoop op die ene job, hou andere opties open

Heb je de job? Fantastisch! Maar: keep your options open. Want er kan zoveel mislopen, waardoor je die job uiteindelijk toch niet krijgt. Zolang er niets op papier staat, zoek je dus best verder. Want wie weet welke geweldige kansen je anders laat liggen.

15. Zeg het op voorhand als je niet direct kan beginnen

Als nog op vakantie gaat of als je nog een opzeg moet uitdoen, zeg dat dan. Als jij écht de perfecte kandidaat bent, zullen je bazen daar wel rekening mee houden. Maar als je de dag voor je moet beginnen zegt dat je naar Ibiza vertrekt, mag je pas echt je valiezen pakken. Je werkgever wil iemand op wie hij kan rekenen.

16. Heb vooral véél geduld en wees geen stalker

Giphy
Wees realistisch, je was zeker niet de enige die solliciteerde voor de job. Het zal dus een tijdje duren voor de bazen een selectie hebben gemaakt. Je kan wel eens bellen of mailen, maar val ze niet constant lastig. Je wil natuurlijk niet op de zenuwen werken.

17. Wees professioneel, tot op het einde

Youtube
Het sollicitatiegesprek is pas gedaan als je het gebouw verlaat. Wees dus niet te los op het einde van het gesprek. Ook al is de sfeer wat losser dan in het begin, blijf professioneel. Anders is het allemaal voor niets geweest.

There you go, als je deze trucjes gebruikt, heb je die job in no time 🙂

Giphy

Check zeker ook de website van VDAB voor meer tips over solliciteren.

Bronnen: Lifehack, Time, Careerealism, Recruiting Daily, Fortune