Left Right
scrollTop top

2019? Weer zeker 10 kinderen gruwelijk vermoord om lichaamsdelen die “rijkdom en geluk brengen”


2019? Weer zeker 10 kinderen gruwelijk vermoord om lichaamsdelen die “rijkdom en geluk brengen”

In Tanzania zijn zeker 10 kinderen gruwelijk ritueel vermoord vanwege hun lichaamsdelen. De slachtoffers, die tussen de 2 en 9 jaar oud waren, misten onder meer oren, tanden en ledematen. Er wordt flink verdiend aan de handel in albino-ledematen. Dergelijke moorden komen vaker voor in Tanzania maar ook in andere Afrikaanse landen. En het gaat niet alleen om bijgeloof over albinisme: zo werden in buurland Malawi de jongste jaren tientallen mensen vermoord omdat ze vampieren zouden zijn geweest.

Meestal zijn de slachtoffers van rituele moorden in dat deel van Afrika albino’s. Bijgelovige Afrikanen zijn ervan overtuigd dat de lichaamsdelen van albino’s, mensen die weinig of geen pigment in hun huid en ogen hebben, geluk en rijkdom brengen. Dat wordt hun verteld door medicijnmannen, die lokaal veel invloed hebben.

Albinisme komt in landen als Tanzania en Malawi relatief vaak voor, waarschijnlijk als gevolg van inteelt. In de regio wordt een op de 1.400 baby’s geboren met de pigmentstoornis. Bij ons is dat één op de 20.000 baby’s.

Volgens de Tanzaniaanse krant The Citizen waren ook organen weggenomen. “Het heeft allemaal met bijgeloof te maken”, zegt een politiefunctionaris uit de zuidoostelijke provincie Njombe in het artikel.

Drie kinderen kwamen uit één gezin. Ze werden ’s avonds uit hun huis gehaald toen hun ouders op de markt eten aan het verkopen waren.

Dit soort rituele moorden komen vaker voor in Tanzania en ook in buurland Malawi. Er wordt flink verdiend aan de handel in albinoledematen. In 2015 pakte Tanzania nog 225 medicijnmannen en andere traditionele genezers op in verband met het grootschalige geweld tegen albino’s. De Tanzaniaanse president Kikwete noemde dat geweld toen walgelijk en een schande voor zijn land.

Vampieren

De jongste twee jaar werden in Malawi tientallen mensen vermoord omdat ze zich zouden hebben gedragen als vampiers. De overheid moest een avondklok instellen om meer moorden te voorkomen. De geruchten over vampirisme zouden zijn ontstaan in buurland Mozambique. De situatie werd zo gevaarlijk dat de VN medewerkers in vier districten van het land moest terugtrekken.

Wat zeker niet helpt, is dat veel mensen in Malawi ervan overtuigd zijn dat de vampieren samenwerken met de overheid. Een ander hardnekkig gerucht is dat de vampieren werken voor hulporganisaties en dat ze bloed moeten “oogsten” voor mensen in het Westen.

Het is ook niet voor het eerst dat er onrust ontstaat in Malawi vanwege dit soort redenen. Veel inwoners van het land geloven in hekserij. In 2002 werden er ook al mensen vermoord omdat ze vampiers zouden zijn.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.606.048
 • Aantal
  doden
  1.149.702
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  305.409
 • Aantal
  doden
  10.737