Patiënten die bij de huisarts een staal laten nemen, betalen vaak zonder te weten te veel voor de analyse. De kostprijs van zo’n laboanalyse hangt namelijk af of er supplementen worden uitgekeerd aan de laborant die je staal behandelde. Sinds 2017 zijn labo’s verplicht patiënten hierover te informeren, maar vaak blijven die in het ongewisse. Dat schrijft Le Soir.
Wie een bloedstaal laat analyseren bij de huisarts, weet vaak niet op voorhand wat de rekening zal bedragen. Dat is namelijk sterk afhankelijk van het labo waar je huisarts de stalen naartoe stuurt, maar zelfs voor dezelfde analyse bij hetzelfde laboratorium kunnen de prijzen variëren.
Verschil in statuut
De reden waarom die prijzen zo sterk verschillen hangt af van het statuut van de medewerker die het staal analyseert. Zijn de medewerkers van het laboratorium volledig geconventioneerd, dan heeft hun beroepsvereniging met het Riziv afgesproken om met vaste tarieven te werken. In sommige labo’s werken echter niet-geconventioneerde klinische biologen, die voor hun analyses ereloonsupplementen kunnen aanrekenen. Die worden vervolgens aan de patiënt doorgerekend.
In de meeste gevallen gaat het om kleine bedragen. Volgens Test Aankoop zouden de supplementen variëren tussen 1 en 6 euro, waardoor ze vaak onopgemerkt blijven bij patiënten. Wanneer je die kleine bedragen optelt, zouden die supplementen echter goed zijn voor een totaal van zo’n 8 miljoen euro per jaar.
Wetgeving schiet tekort
Volgens Test Aankoop moet de wetgeving daarom verder aangescherpt worden. Sinds 2017 is het verplicht om de patiënt te informeren over de supplementen en die enkel door te rekenen indien de patiënt er expliciet mee akkoord is gegaan.
Volgens de consumentenorganisatie worden de patiënten echter onvoldoende of niet geïnformeerd over die keuzemogelijkheid. Daarom vraagt Test Aankoop aan minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) om het supplement volledig te schrappen.
“Bij een laboanalyse wordt vaak in groep gewerkt, afhankelijk van ieders specialiteit en beschikbaarheid”, verduidelijkt klinisch bioloog Alain Derom aan Le Soir. Hierdoor is de facturatie van zo’n laboanalyse vaak vrij ingewikkeld, aangezien de bijdrage van elke medewerker moet meegerekend worden. Derom erkent dat er meer nood is aan transparantie “zodat elke patiënt weet wat te verwachten”.
(mah)