25% minder inschrijvingen voor lerarenopleiding, maar is dat wel zo’n groot probleem?

Uit een rondvraag van De Morgen bij verschillende Vlaamse hogescholen blijkt dat er op dit moment minder studenten zich hebben ingeschreven voor de opleiding tot leerkracht dan vorig jaar. In de hogeschool Vives is er zelfs sprake van een daling van 25%. 

De opleiding van leerkracht zit niet langer in de lift, dat blijkt uit een rondvraag van de krant De Morgen. De laatste vijf jaar zagen Vlaamse hogescholen al een daling van 15% in het aantal studenten dat zich inschreef voor de opleiding leerkracht lager-, secundair- of kleuteronderwijs. Dit jaar is er nog steeds geen verbetering en de verplichte instaptoets zou een mogelijke verklaring kunnen zijn.

25 procent minder inschrijvingen

Bij Hogeschool Vives zien ze dit jaar 25 procent minder inschrijvingen voor de lerarenopleiding ten opzichte van vorig jaar. Ben Lambrechts, directeur van Hogeschool PXL, waar er ook een daling te merken is in het aantal inschrijvingen voor de lerarenopleiding, wijst vooral naar de verplichte instaptoets. Hoewel die niet bindend is, kan het een struikelblok zijn.

Studenten die willen starten aan een opleiding lager onderwijs moeten bijvoorbeeld drie uur uittrekken voor de instaptoets waarin ze worden bevraagd over hun kennis van het Nederlands, hun studievaardigheden, motivatie en kennis van Frans en wiskunde. Bij de officiële inschrijving moeten toekomstige studenten een bewijs kunnen voorleggen dat ze de test hebben afgelegd. Directeur van de HoWest Lode De Geyter vertelde De Morgen: “Veel jongeren hebben daar geen geduld meer voor, zeker niet in de vakantie. Het is allemaal goedbedoeld, maar deze maatregel mist zijn doel.”

“Instaptoets is een win-win”

Bij de HoGent zien ze die instaptoets niet als iets negatiefs. Woordvoerder Johan Persyns vertelt aan newsmonkey dat het een win-win is: “Alles wat de student kan helpen inschatten hoe hij ervoor staat, is tijd gewonnen. Met zo’n test kan je van bij het begin al heel wat studenten bijsturen en vallen er minder uit de boot later in het academiejaar.” Dat er een tekort aan leerkrachten dreigt omdat er minder inschrijvingen zouden zijn, moet volgens Persyns niet als een probleem worden gezien. “De instroom is belangrijk maar zeker ook de uitstroom. Als er door die instaptoets op lange termijn 80% van de studenten slaagt in plaats van 60%, is dat toch een goede zaak?”

Aantal inschrijvingen kan nog stijgen

Bij de Artesis Platijn Hogeschool merken ze op dit moment ook een daling in het aantal inschrijvingen ten opzichte van vorig jaar, maar dit kan nog veranderen: “Vorig jaar lagen onze inschrijvingscijfers op dit moment ook lager dan het jaar ervoor en bij de start van het academiejaar lagen ze dan weer hoger dan het jaar ervoor. Het is dus nog maar een momentopname.” Over de instaptoets denken ze bij AP dat die wel afschrikt: “Het is mogelijk dat studenten ervan afzien om de test tijdens de vakantie in te vullen en die dan uitstellen tot in september.”

Ook Persyns waarschuwt, net als de KdG- en Erasmushogeschool, dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken uit het aantal inschrijvingen. “De laatste opendeurdag in september is een typisch keerpunt wat inschrijvingen betreft. Pas vanaf dan kunnen er relevante uitspraken worden gedaan over een stijging of daling van het aantal inschrijvingen.”