België is één plaats naar beneden gegaan sinds vorig jaar, maar heeft de beste e-security van West-Europa.
De Digital Quality of Life Index (DQL) is een jaarlijkse peiling die wordt uitgevoerd door cyberbeveiligingsbedrijf SurfShark. Dit jaar bestrijkt de studie 90 procent van de wereldbevolking. De DQL evalueert landen op basis van vijf fundamentele pijlers van digitaal welzijn. Ons land scoort maar matig. Hoewel België wereldwijd uitblinkt in e-security (7e) en concurrerende resultaten toont in e-infrastructuur (17e), het scoort lager op internetkwaliteit (37e), internetbetaalbaarheid (42e) en e-government (47e).
Over het algemeen heeft België een vergelijkbare rangschikking behouden als vorig jaar en is het slechts één plaats gezakt – van de 24e naar de 25e plaats. Desondanks behoort e-veiligheid in België tot de top 10 van de wereld en is het de beste in West-Europa. Bovendien is de Belgische e-infrastructuurindex ongeveer 30 procent beter dan het wereldgemiddelde en staat België op de 17e plaats in de wereld. Maar liefst 94 procent van de mensen in België maakt gebruik van het internet.
Werkpunten
Er is echter ruimte voor verbetering op specifieke gebieden, want België staat slechts op de 7e plaats in West-Europa in de algemene DQL-index. De internetkwaliteit in België kan zeker beter. De kwaliteit is de laagste in de westelijke regio. Bovendien is het internet in België veel minder betaalbaar dan in de buurlanden. In Frankrijk is mobiel internet veel goedkoper en het goedkoopste internetpakket is er 2 keer minder duur.
“We hebben tijdens de COVID-19 crisis gezien dat digitale mogelijkheden belangrijker dan ooit zijn. Dat benadrukt hoe belangrijk het is voor elk land om volledig operationeel te kunnen zijn van op afstand”, legt Vytautas Kaziukonis, CEO van Surfshark uit. “Daarom zetten we voor het derde jaar op rij het Digital Quality of Life-onderzoek voort, dat een robuuste mondiale kijk geeft op hoe landen zich digitaal ontwikkelen. De index legt de basis voor zinvolle discussies over hoe digitale vooruitgang de welvaart van een land beïnvloedt en waar verbeteringen kunnen worden doorgevoerd.”
Toppers en achterblijvers
Wel 6 van de 10 landen met de hoogste DQL-scores, bevinden zich in Europa. Daarmee wordt de trend van vorig jaar voortgezet. Denemarken staat voor het tweede jaar op rij op de eerste plaats in en wordt op de voet gevolgd door Zuid-Korea. Finland staat op de 3e plaats, terwijl Israël en de VS de top vijf afronden van de 110 geëvalueerde landen. De laatste 5 landen zijn Ethiopië, Cambodja, Kameroen, Guatemala en Angola.
Regionaal gezien springen de VS eruit als het land met de hoogste digitale levenskwaliteit in Noord- en Zuid-Amerika. In Azië neemt Zuid-Korea de koppositie in. In Afrika hebben de landen in het zuiden de hoogste digitale levenskwaliteit. Australië neemt de leiding in Oceanië en scoort op verschillende digitale gebieden beter dan Nieuw-Zeeland.
Andere belangrijke bevindingen
- Breedband is dit jaar wereldwijd minder betaalbaar geworden. Mobiel internet daarentegen is veel goedkoper geworden.
- Het slechtste internet ter wereld is ook het duurste. In sommige landen, zoals Nigeria, Ivoorkust en Mali, kost internet een vierde van het loon.
- Investeringen in elektronische infrastructuur draagt het meest bij tot het digitale welzijn van mensen.
Het DQL-onderzoek van 2021 bevroeg een totale bevolking van meer dan 6,9 miljard mensen aan de hand van de vijf kernpijlers. Daarnaast waren er 14 ondersteunende indicatoren. Het onderzoek is gebaseerd op open-source-informatie van de Verenigde Naties, de Wereldbank, Freedom House, de International Communications Union en andere bronnen.
(jvdh)