Dertig Aalsterse carnavalisten, van wie de praalwagen in 2004 verbrandde in de loods, hebben van verzekeraar AXA een “ultiem” aanbod gekregen om de schadekosten terug te betalen na een procedureslag van 13 jaar. Ze moeten welgeteld 723.930,63 euro, of zo’n 24.000 euro per persoon, betalen.
Bij AXA vinden ze zichzelf nog vrij flexibel en genadig. “Wij tonen ons eigenlijk heel menselijk”, zegt woordvoerder Gianni De Muynck aan de kranten van Het Mediahuis. Een carnavalsgroep van dertig mensen uit Aalst moet in totaal 723.930,63 euro aan de verzekeraar betalen, dat is ongeveer 24.000 euro per persoon. “Het had even goed 38.000 euro per persoon kunnen zijn, want de totale kosten liggen eigenlijk boven een miljoen euro”, zegt De Muynck.
De carnavalisten hebben maar liefst dertien jaar lang geprocedeerd. De feiten dateren van 2004. Na een topeditie parkeerde Carnavalsgroep Geloeif mè Goed hun praalwagen in een gehuurde loods. Maar ’s nachts brak er brand uit doordat de tractor, die de kar getrokken had, vuur vatte. Het gevolg: een beschadigde loods en torenhoge schulden bij de andere bedrijven die daar gevestigd waren.
Verzekeraars weigeren te betalen
Iedereen dacht dat de verzekering zou tussenkomen, maar niets was minder waar: stad Aalst was verzekerd via Ethias, maar die weigerde te betalen. Hun redenering: de verzekering was enkel geldig tijdens de stoet, niet erna. Voor de loods hadden de carnavalisten een verzekering afgesloten met AXA, de verzekeraar van de eigenaar van de loods. Maar omdat Geloeif mè Goed een feitelijke vereniging vormt en geen vzw, was elk lid afzonderlijke aansprakelijk.
“Dit is vreselijk”, klinkt het bij de leden. “Wij slepen dit al jaren met ons mee. We hebben benefieten georganiseerd, maar dat volstond totaal niet. De stad Aalst heeft ook proberen te bemiddelen. Ze hebben een solvabiliteitsstudie gedaan bij elk van ons, om te zien hoeveel we zouden kunnen betalen. Want wij zijn gewone mensen, geen rijkaards. Hebt u een miljoen frank liggen dat u snel even kan missen? Ik niet alleszins.”
De carnavalisten hadden gehoopt dat AXA het bedrag nog zou laten zakken. “We waren al jaren aan het onderhandelen”, klinkt het. “Maar ze pakken ons in snelheid met dit aanbod waarvan ze weten dat we het niet kunnen betalen.”
“Ik vrees dat velen van ons in schuldbemiddeling moeten gaan of hun huis moeten verkopen”, zegt een ander lid.
Betere bescherming als vzw
De carnavalisten hebben tot 10 december 2017 de tijd om op het aanbod in te gaan. “Anders vorderen we de volledige som via een deurwaarder”, zegt De Muynck. “We hopen dat dit geval andere verenigingen die nu nog een feitelijke vereniging zijn, aanzet om zich om te vormen tot vzw, omdat die betere juridische bescherming biedt.”