Left Right
scrollTop top

35 megagoeie boeken die wij deze zomer willen verslinden


35 megagoeie boeken die wij deze zomer willen verslinden

Zomer, wat ons betreft de ideale periode om de stapel boeken op ons nachtkastje weg te werken. Op een terrasje, in de tuin, op het strand, in het park, de locatie maakt ons echt geen knijt uit, zolang we maar een goed boek in de hand/op de e-reader hebben. Deze boeken lijken echt supergoed, en gaan wij deze zomer verslinden. Een uitdagingske, quoi.

Romans

1. The Nightingale / De Nachtegaal – Kristin Hannah (4,54/5 op Goodreads)

Een ontroerend verhaal over twee van elkaar vervreemde Franse zussen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Over de oorlog, uiteraard, maar ook over familiebanden, liefde en romantiek. Meeslepend en niet neer te leggen!

2. Muidhond – Inge Schilperoord (4,31/5 op Goodreads)

Een boek dat in de huid kruipt van een pedofiel, dat klinkt niet echt als vakantielectuur. En toch … Het verhaal gaat over Jonathan, een pedofiel die vrijgesproken wordt en in een wijk gaat wonen waar zijn enige buren een alleenstaande moeder met een jong dochtertje zijn. En hij krijgt het héél lastig.

3. A Little Life – Hanya Yanagihara (4,27/5 op Goodreads)

A Little Life volgt vier voormalige klasgenoten die in New York hun leven en carrière proberen uit te bouwen. De ene als acteur, de andere als kunstenaar, en dan zijn er nog een architect en een advocaat. Een boek over vriendschap en camaraderie, maar ook over jeugddemonen, wanhoop en intense droefheid.

4. The Glorious Heresies – Lisa McInerney (4,03/5 op Goodreads)

Eén moord verstoort het leven van vijf Ieren die op de rand van de maatschappij leven. Zoals de 15-jarige Ryan, een drugdealer die koste wat kost niet wil worden zoals zijn verslaafde vader. Of Jimmy, het weeskind dat de meest gevreesde gangster van de stad werd. Om het op zijn Iers te zeggen: a bloody glorious book.

5. Under A Painted Sky – Stacey Lee (4,07/5 op Goodreads)

Missouri, 1849. Samantha droomt ervan om naar New York te verhuizen om daar een muzikale carrière uit te bouwen. Na een tragisch ongeval loopt ze weg met de ontsnapte slavin Annamae. Ze vermommen zich als jongens die op weg zijn naar de gold rush in Californië. Een fantastische debuutroman.

6. Ik kom terug – Adriaan van Dis (3,93/5 op Goodreads)

“Je karakter slijt niet als je ouder wordt, het kookt in, de kern komt boven. We worden allemaal een bouillonblokje van onze eigen soep.” De moeder van Adriaan van Dis is een vrouw vol geheimen, die ze dreigt mee te nemen in haar graf. Tot ze plots begint te praten tegen haar zoon. Over liefde, verraad, oude familiegeheimen en drie oorlogen. Een bijzonder eerlijke tête à tête tussen moeder en zoon.

7. God Help The Child / God Help Het Kind – Toni Morrison (3,82/5 op Goodreads)

God Help The Child is eerste roman van Toni Morrison die zich afspeelt in het heden. ’t Is een verhaal over hoe iemands jeugd zijn hele leven kan blijven bepalen. Over hoe een jonge vrouw om graag gezien te worden door haar moeder een radicale keuze maakt, en hoe die keuze haar leven gaat bepalen. Met een erg verrassend einde.

8. De Kunst van het Crashen – Peter Verhelst (3,73/5 op Goodreads)

De kiem van deze roman was een bijna-doodervaring. Verhelst reed over de autosnelweg toen hij tijdens het inhalen over het wiel van een vrachtwagen reed. In De Kunst van het Crashen wordt de tijd als het ware op pauze gezet en beschrijft de auteur wat er in die paar seconden door zijn hoofd ging. Zijn meest toegankelijke en misschien ook wel meest bijzondere roman, vol verhalen in verhalen in verhalen.

9. The Underwriting / De Deal – Michelle Miller (3,83/5 op Goodreads)

Get Rich. Get Laid. Get Even. Voor het eerst werd een boek opgevat als een televisieserie van 12 afleveringen. The Underwriting werd niet in één keer, maar aflevering per aflevering gelost. Elke aflevering eindigt op een cliffhanger en heeft een soundtrack voorzien op MixCloud. Het boek draait trouwens rond de New Yorkse Tara Taylor, die aan de beursgang van een populaire dating-app werkt, een race tegen de klok.

10. A Spool of Blue Thread / De Blauwe Draad – Anne Tyler (3,53/5 op Goodreads)

“The trouble with dying, is that you don’t get to see how everything turns out. You won’t know the ending.” A Spool of Blue Thread vertelt het verhaal van drie generaties Whitshanks, een doodgewone Amerikaanse familie. Wanneer de jongste zoon van Abby en Red bij hen intrekt, verandert de dynamiek van het hele gezin. Een boek dat met heel subtiele humor beschrijft wat er gebeurt wanneer drie generaties gaan samenleven.

Spannende boeken

11. Memory Man / De Geheugenman – David Baldacci (4,12/5 op Goodreads)

“His family was murdered. The hunt for the killer begins.” Het eerste boek van een nieuwe boekenreeks die draait rond Amos Decker, een detective wiens vrouw en enige dochter op gruwelijke manier vermoord worden. En vlak nadat iemand de moorden bekent, worden 13 tieners doodgeschoten op een lokale school. Met zijn unieke gave, een overblijfsel van een sportongeval, helpt hij de politie zoeken naar de dader.

12. Doodsimpel – Peter James (3,97/5 op Goodreads)

Een vrijgezellenavond loopt uit de hand wanneer vrienden de bruidegom in een doodskist opsluiten én vervolgens verongelukken met de wagen. Niemand weet waar Michael is, hijzelf ook niet. Inspecteur Roy Grace wordt door Michaels bloedmooie verloofde ingeschakeld om hem te vinden, maar dat blijkt echt niet evident.

13. The Stranger / De Vreemde – Harlan Coben (3,88/5 op Goodreads)

The Stranger verschijnt uit het niets, fluistert mensen een paar woorden in hun oren en verdwijnt dan weer. Terwijl die mensen compleet verdwaasd achterblijven. Adam Price heeft een geweldig huwelijk, twee schatten van zonen, een groot huis en een goede job. En dan komt hij The Stranger tegen … Een boek over geheimen: wie heeft er? Wie onthult ze? En wat als er een groot geheim onthuld wordt?

14. The Girl With All The Gifts / Het meisje met alle gaven – M.R. Carey (3,91/5 op Goodreads)

Elke ochtend wacht Melanie in haar cel tot ze wordt opgehaald en naar het klaslokaal wordt gebracht. Als ze aan de beurt is, houdt een sergeant haar onder schot terwijl twee van zijn mannen haar in de rolstoel vastgespen. Ze grapt dat ze niet zal bijten. Maar niemand lacht. Een licht-apocalyptische, maar goed onderbouwde en spannende thriller.

15. The Girl on the Train / Het meisje in de trein – Paula Hawkins (3,89/5 op Goodreads)

De hype van de afgelopen lente, en niet volledig onterecht. Een spannend boek over de drankverslaafde Rachel, die elke dag tijdens het pendelen een koppel observeert en erover fantaseert. Ze geeft hen namen en heeft het gevoel dat ze hen kent. Tot ze op een dag iets choquerend ziet. En dan verandert alles.

Young adult

16. The Art of Being Normal – Lisa Williamson (4,38/5 op Goodreads)

Zijn ouders denken dat hij homo is, op school vinden ze hem een freak, maar de 14-jarige David Piper wil maar één ding: een meisje zijn. Wanneer Leo Denton, nieuw op de school, hem verdedigt in een gevecht, ontstaat er een opmerkelijke vriendschap. Maar allebei hebben ze een geheim, en dat komt altijd uit natuurlijk ….

17. The Last Leaves Falling – Sarah Benwell (4,24/5 op Goodreads)

“And these are they. My final moments. They say a warrior must always be mindful of death, but I never imagined that it would find me like this …” Sora, een Japanse tiener, heeft ALS. Eenzaam en geïsoleerd vindt hij troost in de wijsheden van de samoerai. En online vindt hij vrienden die de echte Sora zien, zonder zijn ziekte. Een verhaal over vriendschap en aanvaarding.

18. All The Bright Places / Waar het Licht is – Jennifer Niven (4,22/5 op Goodreads)

Theodore Finch en Violet Merkey willen allebei een einde aan hun leven maken. Nadat ze elkaar ontmoeten op de rand van een hoge klokkentoren verandert hun leven. Maar naarmate haar wereld groter wordt, wordt de zijne kleiner. Wordt binnenkort verfilmd, de hoofdrol is voor Elle Fanning.

19. Saint Anything – Sarah Dessen (4,10/5 op Goodreads)

“I’d done the right thing. I always did. It just would have been nice if someone had noticed.” De charismatische Peyton is altijd de ster van de familie geweest, tot hij dronken een ongeval veroorzaakt en in de cel belandt. Terwijl iedereen volledig focust op hem, loopt zijn zus, Sydney, er wat verdwaald bij. Tot ze van school verandert en de Chathams leert kennen, een gezellig chaotisch gezin dat haar volledig omarmt.

20. Mosquitoland – David Arnold (4,08/5 op Goodreads)

Nadat haar familie uiteenvalt, moet Mim Malone met haar vader en stiefmoeder verhuizen naar Mississippi. Maar wanneer haar moeder ziek wordt, springt ze op een Greyhound naar Ohio voor een avontuurlijke reis vol vriendschap, vastbeslotenheid en loyauteit.

Fantasy

21. An Ember in the Ashes – Sabaa Tahir (4,26/5 op Goodreads)

Laia is een slaaf. Elias is een soldaat. Geen van beiden zijn ze vrij. Dit is het eerste boek in wat een reeks zal worden. In ruil voor de bevrijding van haar broer gaat Laia vanuit de militaire academie van The Empire spioneren voor de rebellen. En daar ontmoet ze Elias, de meest beloftevolle soldaat, die stiekem ook de grootste rebel is.

22. Red Queen – Victoria Aveyard (4,14/5 op Goodreads)

Over de 17-jarige Mare Barrow, een meisje uit The Stilts, wier magische krachten haar tot in het Silver Palace, waar de elite woont, brengen. Alwaar ze ontdekt dat ze ondanks haar afkomst over een dodelijke kracht beschikt, één die de macht van de Silver kan breken. Maar macht is gevaarlijker dan het lijkt. Ook dit is het eerste deel van een nieuwe reeks.

23. A Darker Shade of Magic – V.E. Schwab (4,10/5 op Goodreads)

Kell is een van de laatste Travelers, zeldzame magiërs die een parallel universum kunnen bezoeken. Zoals het saaie, magieloze grijze Londen, dat geregeerd wordt door King George. Of het rode Londen, waar het leven en de magie heersen. En het witte Londen, dat geregeerd wordt door mensen die gemoord hebben om aan de macht te geraken. En ooit was er een zwart Londen, maar daar praat niemand nog over.

24. The Mechanical – Ian Tregillis (4,01/5 op Goodsreads)

‘A major new talent’, noemt George R.R. Martin (Game of Thrones) deze auteur. Dus zijn wij extra benieuwd. Het boek in drie trefwoorden samengevat? Een alternatieve geschiedenis, steampunk en alchemie. En voor de rest gaan we niet te veel verklappen.

25. The Grace of Kings – Ken Liu (3,94/5 op Goodreads)

De charmante Kuni Garu, een boef, en de onbevreesde Mata Zyndu, de zoon van een afgezette hertog, lijken tegenpolen, en toch worden ze beste vrienden tijdens de opstand tegen de keizer. Maar nadat die afgezet wordt, gaan ze afzonderlijke fracties leiden, met elk een heel ander idee hebben over rechtvaardigheid en hoe de wereld zou moeten worden.

Chicklit

26. The Deal – Elle Kennedy (4,41/5 op Goodreads)

Een gigantisch aantrekkelijke hockeyspeler, een slimme studente die niet half beseft hoe mooi ze is, en bijlessen. Wij kunnen nu al voorspellen hoe dat afloopt. En toch is dit een leuk (en sexy) romannetje. Niet meer, niet minder.

27. Never Never – Colleen Hoover (4,25/5 op Goodreads)

“He’ll do anything to remember. She’ll do anything to forget.” Charlie en Silas, twee tieners, zijn bevriend sinds hun kindertijd, een koppeltje sinds hun 14de, en sinds vanochtend weten ze zelfs hun eigen naam niet meer. We gaan niet te veel verraden over het verhaal, maar … WOW.

28. Three Amazing Things About You – Jill Mansell (4,20/5 op Goodreads)

“Hallie goes on a journey. She’s about to get new lungs. But whose lungs will they be?” Een Jill Mansell mag uiteraard niet ontbreken in een chicklit-lijstje. Over drie vrouwen (Tasha, Hallie en Flo) met drie totaal verschillende levens in drie delen van de UK. Drie liefdesverhalen die uiteindelijk samenkomen, met een heel verrassend einde.

29. Geknipt voor Jou – Chantal van Gastel (4,17/5 op Goodreads)

Hannah is jong, single en heeft maar één droom: haar eigen modelabel. Alleen wordt ze verliefd op een getrouwde man (hun mailverkeer is om van te smullen) én is haar baas nog erger dan die in The Devil Wears Prada. Hoe zou dat aflopen? 😉

30. The Fill In Boyfriend – Kasie West (3,96/5 op Goodreads)

Wanneer Gia Montgomery op de parking van haar galabal gedumpt wordt door haar vriend, vraagt ze een willekeurige chauffeur om haar date voor die avond te zijn. Alleen … één fake date worden er twee, en al snel hoopt Gia op meer dan enkel een fake relatie. En dan is haar eerste lief plots terug.

Non-fictie

31. Elon Musk: How the Billionaire CEO of SpaceX and Tesla is shaping our Future – Ashlee Vance (4,40/5 op Goodreads)

“Where Mark Zuckerberg wants to help you share baby photos, Musk wants to … well … save the human race from self-imposed or accidental annihilation.” Dit is niet de eerste biografie over Elon Musk, het brein achter SpaceX, PayPal en Tesla, ’t zal zeker ook niet de laatste zijn. Maar ’t is wel de eerste waaraan Musk heeft meegewerkt. Het boek is grondig, leest vlot en bij momenten ook echt wel grappig (“He’s so hands-on it puts Hugh Hefner to shame.”).

32. Guantánamo Diary – Mohamedou Ould Slahi (4,22/5 op Goodreads)

Guantánamo Diary geeft je meer inzicht in de wrede martelpraktijken van de Amerikanen in de beruchte Guantanamo-gevangenis. We krijgen een beklijvend beeld van hoe het is om jarenlang tussen vier muren opgesloten te zitten en zowel mentaal als fysiek helemaal gebroken te worden.

33. Irritable Hearts: A PTSD Love Story – Mac McClelland (4,04/5 op Goodreads)

“You are poison, I chanted silently to myself. And your poison is contagious.” Zo beginnen de memoires van Mac McClelland, een 30-jarige awardwinnende mensenrechtenjournaliste. Na een opdracht in Haïti kan ze de gruwel die ze er gezien heeft niet vergeten, en ze krijgt de diagnose posttraumatische stressstoornis. Maar het boek draait om meer dan de aandoening, er zit ook romantiek en liefde in.

34. Dit Kan Niet Waar Zijn – Joris Luyendijck (3,92/5 op Goodreads)

Twee jaar lang heeft de Nederlandse journalist Joris Luyendijck zich ondergedompeld in de Londense financiële wereld. Met als resultaat een indrukwekkend boek, dat even vaak choqueert als verbaast. Een zeer leesbaar en leerzaam boek waaruit we vooral onthouden: het ware probleem ligt hem niet bij de mensen, maar in de structuren van het financiële stelsel.

35. Better Than Before / Steeds Beter – Gretchen Rubin (3,82/5 op Goodreads)

“Ik lees heel graag, en toch lees ik zelden.” “Als tiener liep ik 3x/week, nu krijg ik mijzelf de deur niet uit.” Op een hele plezante manier onderzoekt Gretchen Rubin, auteur van het geweldige The Happiness Project, deze vragen. En net zoals in haar andere boeken is ze haar eigen proefkonijn, al loopt dat niet altijd even geweldig goed af. Wat je ook wil veranderen (meer slaap, minder smartphone, meer bewegen), dit boek helpt.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…